avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune- Buna ziua! As avea rugamintea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune- Buna ziua! As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii ...

Buna ziua!
As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii legate de iesirea din indiviziune.
Tata a decedat in iunie. In urma decesului am ramas ca si mostenitori eu, sora vitrega (de pe tata), si mama. Desi nu ne intelegem cu sora vitrega, am acceptat sa facem succesiunea la notar, act incheiat pe 7 noiembrie. Sora isi doreste bani pentru partea ei (3/16), si mi-a dat termen pana pe 1 decembrie ca sa ii dau un raspuns pentru cumpararea partii (mama nu are posibilitati financiare). Astazi ne-am trezit cu o hartie de la avocatul ei prin care ne solicita ca in termen de 15 zile de la primirea notificarii sa ii predam un exemplar al cheilor imobilului si totodata ne invita la un notar public pentru un partaj amiabil, altfel ne actioneaza in justitie. Intrebarile mele sunt:
1. Suntem obligate prin lege sa ii predam un exemplar al cheilor si in termenul mentionat de avocat? Daca da, care este temeiul legal la baza?
2. Este recomandabil sa mergem in instanta? Aici ma tem de evaluarea imobilului de catre un evaluator. Din cate am inteles sunt usor de "cumparat" de catre una dintre parti, pentru a evalua imobilul la o suma mai mare.
Multumesc!
Multumesc!
Nu aveti de ce sa ii dati chei, daca mama locuieste acolo.
Aveti banii de sulta, vreti sa pastrati casa ?
Mama locuieste in casa, dar si eu temporar (am un bebelus si mama ma ajuta cu el). Sora mentionase o suma initial, eu nu i-am raspuns pana pe 1 decembrie, i-am scris ieri dimineata ca sa stabilim o zi sa discutam, si acum ne-am trezit cu aceasta instiintare.

gi-jane2 a scris:

Nu aveti de ce sa ii dati chei, daca mama locuieste acolo.
Aveti banii de sulta, vreti sa pastrati casa ?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama are drept de abitație pana la partaj, deci nu aveti de ce sa ii dati cheie
Pt discuții trebuie sa aveți și bani, ce vreti sa faceti, sa pastrati casa sa cereti sa i se atribuie sau o vindeti?
Chemati un evaluator impreuna cu ea și dati -i partea în bani.
Un proces nu va avantajeaza
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
Ba aveți de ce sa ii dați cheie.
Temeiul legal este ăsta:
"(1) Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun în măsura în care nu schimbă destinaţia şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi coproprietari" (art.636 Cod civil)
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara!
Nu, nu aveți de ce sa îi dați cheile apartamentului.
Pentru partea ei din casa, sora poate solicita o lipsă de folosință, cel mult, adică niste bani pentru partea ei de casa pe care nu o folosește. Aici este discutabil, practica judiciara acorda aceasta lipsa de folosință doar dacă ați fost notificat in prealabil, așa cum s-a întâmplat în cazul dvs., și, probabil acesta este rolul notificării respective. De a va putea cere lipsa de folosință, nu neapărat de a locui efectiv acolo, in casa!
Pe de altă parte, daca in moștenirea de pe urma tatălui dvs.exista și alte bunuri, vă puteți înțelege că dvs.si mama să luați casa, iar sora celelalte bunuri, și, doar daca valoarea acelor bunuri este mai mică decât casa dvs., să trebuiască să ii plătiți o diferență de bani, numita sulta.
Daca nu sunt alte bunuri, într-adevar puteți păstra casa, dar trebuie sa îi dați sorei bani pentru partea ei din acea casa.
Aceste lucruri mai sus arătate sunt valabile daca vă înțelegeți, discutați și mergeți la un notar să faceți partajul.
In caz contrar, daca nu vă înțelegeți, că va convine sau nu, veți ajunge in instanță pentru partaj/ ieșire din indiviziune, altă soluție nu exista!

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune Bunea Ana Vanda Bunea Ana Vanda Avem un apartament mostenit de la tata, sintem 3 surori si mama vitrega care venim lca succesiune.Stim ca mama vitrega mosteneste 1/2 + 1/4, iar noi restul. ... (vezi toată discuția)
Dreptul unui coproprietar cipriang4s cipriang4s Buna ziua ,sunt coproprietar impreuna cu mama,sora si fratele asupra unui apartament,sora este plecata,fratele sta in apart,desi are casa de locuit la tara,eu ... (vezi toată discuția)