avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune- Buna ziua! As avea rugamintea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune- Buna ziua! As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii ...

Buna ziua!
As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii legate de iesirea din indiviziune.
Tata a decedat in iunie. In urma decesului am ramas ca si mostenitori eu, sora vitrega (de pe tata), si mama. Desi nu ne intelegem cu sora vitrega, am acceptat sa facem succesiunea la notar, act incheiat pe 7 noiembrie. Sora isi doreste bani pentru partea ei (3/16), si mi-a dat termen pana pe 1 decembrie ca sa ii dau un raspuns pentru cumpararea partii (mama nu are posibilitati financiare). Astazi ne-am trezit cu o hartie de la avocatul ei prin care ne solicita ca in termen de 15 zile de la primirea notificarii sa ii predam un exemplar al cheilor imobilului si totodata ne invita la un notar public pentru un partaj amiabil, altfel ne actioneaza in justitie. Intrebarile mele sunt:
1. Suntem obligate prin lege sa ii predam un exemplar al cheilor si in termenul mentionat de avocat? Daca da, care este temeiul legal la baza?
2. Este recomandabil sa mergem in instanta? Aici ma tem de evaluarea imobilului de catre un evaluator. Din cate am inteles sunt usor de "cumparat" de catre una dintre parti, pentru a evalua imobilul la o suma mai mare.
Multumesc!
Multumesc!
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 973 alin. 1 Cod civil, „Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale, beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.”
(2) Dreptul de abitație este gratuit, inalienabil și insesizabil.

Dacă sunt îndeplinite condițiile din alin. 1 mai sus menționat, atunci mama dvs. este singura îndreptățită să folosească această casă până la partaj și reprezintă motivul/temeiul legal pentru care nu trebuie (are dreptul să refuze) să predea vreo cheie, invocând dreptul său de abitație.

Firește că este preferabil să ajungeți la un partaj amiabil, dar până atunci sora dvs. are dreptul ... så admire ușa pe dinafară/are obligația de a respecta dreptul de abitație al soției supraviețuitoare (dacă sunt îndeplinite condițiile, după cum spuneam).
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2023
romascanu, moderator
Prezentați detalii, e casa cu teren sau e apartament.
Cat de mare e casa. Daca se face dezmembrarea, 3/16 poate fi o camera in care sa stea ?
poate fi o camera in care sa stea ?

cat de mare sa fie casa cat acea cota sa poata fi camera, sa construiasca baie, bucatarie, hol , parte de curte pt acces, etc?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va place sau nu sora dvs vitrega are dreptul la 20% din casa.Sa evaluam casa la 100000 euro,atunci trebuie sa-i dati 20000 euro.Nu va permiteti sa platiti, o alta varianta este dezmebrarea imobilului daca se poate realiza.Daca nu imobilul este scos la licitatie si din suma obtinuta fieare va incasa in functie de cota parte obtinuta.Acestea sunt optiunile pe care l-e veti primi in cazul in care ajungeti in tribunal.Interesul dvs este sa va intelegeti cu sora dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul unui coproprietar cipriang4s cipriang4s Buna ziua ,sunt coproprietar impreuna cu mama,sora si fratele asupra unui apartament,sora este plecata,fratele sta in apart,desi are casa de locuit la tara,eu ... (vezi toată discuția)
Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. bunica ... annnamm annnamm Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. Bunica mea are apartament, propietare privata. Mama este mostenitor. Executorul a intrat peste bunica ... (vezi toată discuția)