avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune- Buna ziua! As avea rugamintea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune- Buna ziua! As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii ...

Buna ziua!
As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii legate de iesirea din indiviziune.
Tata a decedat in iunie. In urma decesului am ramas ca si mostenitori eu, sora vitrega (de pe tata), si mama. Desi nu ne intelegem cu sora vitrega, am acceptat sa facem succesiunea la notar, act incheiat pe 7 noiembrie. Sora isi doreste bani pentru partea ei (3/16), si mi-a dat termen pana pe 1 decembrie ca sa ii dau un raspuns pentru cumpararea partii (mama nu are posibilitati financiare). Astazi ne-am trezit cu o hartie de la avocatul ei prin care ne solicita ca in termen de 15 zile de la primirea notificarii sa ii predam un exemplar al cheilor imobilului si totodata ne invita la un notar public pentru un partaj amiabil, altfel ne actioneaza in justitie. Intrebarile mele sunt:
1. Suntem obligate prin lege sa ii predam un exemplar al cheilor si in termenul mentionat de avocat? Daca da, care este temeiul legal la baza?
2. Este recomandabil sa mergem in instanta? Aici ma tem de evaluarea imobilului de catre un evaluator. Din cate am inteles sunt usor de "cumparat" de catre una dintre parti, pentru a evalua imobilul la o suma mai mare.
Multumesc!
Multumesc!
De dosar în instanță, recomandare este să apelați la serviciile unui avocat, este un dosar destul de greu dosarul de partaj; avocatul va va ajuta cu chestiuni gen expert etc. ..va va spune exact ce trebuie făcut să nu aveți probleme cu expertul...
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Ba aveți de ce sa ii dați cheie"
Poate sa aibă amintire, sa si-o puna de gât.

De lasat în casa nu cred ca vrea mama și cred ca nici cea care cere nu vrea sa vina, sunt doar șicane.
Deși sunt coproprietari, mama are un plus drept de abitație viager care se va stinge la partaj. În plus, e domiciliul ei. Fata daca isi vrea cota, sa ceara partajul. Daca vrea sa intre în casa, sa ceara în instanta integrarea în locuinta, ca i-o da tata mare.

Mai puteți face ceva, ea fiind sigura ca nu ii dati cheia.
Sa ii dati un rand de chei oarecare ca poate nu vine și daca vine nu o primiți.
Incercati sa va intelegeti pt o suma ca sulta.

Pt lipsa de folosinta nu ar obține prea mult, s-ar socoti de la data când vrea sa vina, daca vine si se raporteaza la cota sa care e mica, mica.

Nu va mai lăsați intimidata.
Nu ar fi rau sa mergeti si dvs la un avocat sa va sfătuiți
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea este foarte clara: fiecare coproprietar poate folosi bunul comun.
Are o cota parte legala în proprietate, lăsată moștenire de la tatăl ei.
Este perfect îndreptățită sa între în casă și eventual, dacă vrea, sa și locuiască acolo.
Dreptul de abitatie al mamei e temporar și în niciun caz nu e notat în Cartea funciară a imobilului.
Mama este la fel de coproprietara, ca și sora vitregă.
Și ce dacă sta mama acolo? Iaca mâine, se duce sora la politie cu certificatul de moștenitor și își face buletinul la aceeași adresă.
De când un coproprietar are mai multe drepturi, doar pentru ca sta acolo?
Fiți cinstite cu dvs însevă. Vreți sa o scoateți din ecuație pe sora și sa nu ii dați nici bani. Sau eventual 3 lei.
Mai pe românește, hai, ne aliem, ca să tragem țeapă. Moralmente nu e ok.
Știați de la început ca veți ajunge în situația asta. În primul rand mama, care s-a căsătorit cu tata știind ca mai are un copil.
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2023
raluk0207, utilizator
@Madalina Mihaela I. Moceanu

D-na avocat, va multumesc mult pentru raspunsuri. Ati fost punctuala si ati reusit sa faceti putina lumina in situatia curenta.

Bunurile ce au intrat in masa succesorala sunt casa si un loc de veci, deci nu exista altceva pentru un eventual schimb.

Pe cat posibil, voi incerca sa ajung la o intelegere, pentru a evita un proces lung, costisitor si aducator de stres, mai ales pentru mama. Daca ajungem la un numitor comun, este de ajuns sa mergem doar eu si sora la notar pentru acest partaj sau trebuie sa fie si mama prezenta?

Multumesc din nou!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Decembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
La partaj se prezintă toți coproprietarii.

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul unui coproprietar cipriang4s cipriang4s Buna ziua ,sunt coproprietar impreuna cu mama,sora si fratele asupra unui apartament,sora este plecata,fratele sta in apart,desi are casa de locuit la tara,eu ... (vezi toată discuția)
Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. bunica ... annnamm annnamm Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. Bunica mea are apartament, propietare privata. Mama este mostenitor. Executorul a intrat peste bunica ... (vezi toată discuția)