avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte apartament sotie cumparat inainte de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte apartament sotie cumparat inainte de casatorie

Buna ziua,

Sotia mea a cumparat un apartament cu credit ipotecar.
Anul acesta ne-am casatorit si m-am gandit sa acopar jumatate din creditul total prin urmare doresc sa devin si eu proprietar pe jumatate din apartament. Sotia doreste si ea acest lucru. Creditul a fost de 77000 euro , mai sunt de plata 57000 din care vreau sa platesc 40000 euro. Apartamentul valoareza undeva la 110-120 mii acum

Ce optiuni am?
Noi am ales regimul matrimonial comun. Se poate adauga acest apartament dobandit de sotie inainte de casatorie acum?

Nu doresc prin donatie pentru ca mi se pare o porcarie si poate fi revocat si atacata usor.
Singura solutie pe care o cunosc momentan este contract de vanzare cumparare pe jumatate din apartament cu acordul bancii (fiind ipotecat), dar cumva mi se pare nepotrivita. Ma intreb daca exista alternative.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2020
JohnRomero, utilizator
Cel mai recent răspuns: JohnRomero , utilizator 19:57, 28 Octombrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai bine este o declarație ca ati achitat acești bani.nu se pot " introduce" bunuri în comunitate decat prin dobandirea proprietatii
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2020
Antoanela Geaman, Avocat
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
era bine daca intrebati inainte sa va fi casatorit.
Acuma asteptati sa se implineasca un an de la casatorie, abia atunci puteti sa va schimbati regimul matrimonial din cel al comunitatii legale in cel al comunitatii conventionale, includeti atat casa cat si creditul in comunitatea de bunuri, astfel casa devine bun comun si creditul datorie comuna Toate astea se fac in acord cu banca, la notar.

daca doar platiti parte din credit si sotia declara asta, veti avea un drept de creanta pt acea suma, deci banii, oricum, nu se pierd, dar nu veti fi proprietar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns. Nu am inteles partea cu declaratul. Sotia unde trebuie sa declare faptul ca am platit eu? La notar? Sau aveti idee unde as putea obtine mai multe informatii cu pasii necesari?

Creditul vrem sa-l inchidem intr-un an maxim doi.. deci banuiesc ca putem inchide creditul iar apoi sa schimbam regimul matrimonial astfel incat sa nu mai amestecam banca, dar doream sa platesc cei 40000 euro acum ca sa nu mai platim dobanda la ei degeaba, daca tot avem banii.

Costurile unui contract vanzare cumparere intre noi este de 4000 lei. Nu stiu ce implica schimbarea regimului matrimonial ca si costuri.

Banuiesc ca cel mai avantajos in momentul de fata este ca eu sa platesc 40.000, sotia sa declare acest lucru(nu stiu unde) iar cand strangem banii si implicit a trecut 1 an de la casatorie sa inchidem creditul si sa schimbam regimul matrimonial sa includa si acest imobil.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2020
JohnRomero, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va ajuta cu nimic aceasta declarație.
Declarațiile nu schimba regimul juridic al bunurilor, din proprii in comune.
Vi s-ar fi părând donația o porcărie, dar nu e.
Mai porcărie este vânzarea.
Soția va vinde jumătate, dvs sunteti căsătorit cu soția, iar cum orice bun dobândit în timpul căsătoriei este bun comun, practic veti da 40.000 de euro pentru jumătate din jumătate, adică 1/4.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2020
raluk0207, utilizator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am inteles partea cu declaratul. Sotia unde trebuie sa declare faptul ca am platit eu? La notar?

la notar. Si declaratia va ajuta sa dovediti in caz ca sotia se razgandeste in ce priveste includerea bunului in comunitatea de bunuri, ca aveti un drept de creanta pt acea suma.

si nu faceti donatie pt ca in primul rand nu e pt ca dati bani si in al doilea rand ca se poate razgandi si o poate revoca pe perioada casatoriei. Asta inseamna bani pierduti aiurea pe acte.
Nu faceti nici vanzare cat dvs sunteti casatorit sub regimul comunitatii legale.
fie includeti apoi casa in comunitatea de bunuri schimband regimul matrimonial, fie va da o cota in plata pt suma data.

luati intai declaratia de la domna, platiti , scapati de credit si inainte de a lua o decizie, ca sa fie buna pt ambele parti, mergeti si va sfatuiti cu un avocat.



Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Art. 317 - independența patrimonialã a soților ContSters4579 ContSters4579 Art. 317 Independenţa patrimonială a soţilor (1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie[b] orice acte juridice cu celălalt ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament pe numele parintilor, bun comun la partaj in casatorie? georgesima georgesima Daca sunt casatorit si cumpar doar cu fondurile mele un apartament, pe numele parintilor, la un eventual partaj sotia are vreun drept la acest bun? Se ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)