Am folosit termenul de schimb cu sens general (si in sensul art. 340 cod civil), am scris in alte raspunsuri de vanzare, este evident ca bani contra imobil inseamna vanzare-cumparare...
Iar daca sotul cumpara jumatate, si e casatorit cu sotia, inseasmna ca jumatatea cumparata va fi bun comun.
Practic sotul va achita pretul de 40.000 euro, si in final va dobandi jumatate din jumatate, adica 1/4
Gresiti:
Art. 340: Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a)bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b)bunurile de uz personal;
c)bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d)drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e)bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f)indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g)bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h)fructele bunurilor proprii.
Daca folosesc banii proprii ca sa cumpar un imobil in timpul casatoriei, acel imobil este bun propriu, nu comun, si se poate specifica pe act sau fac proba in caz de partaj (inlocuiesc un bun propriu cu un alt bun de aceeasi valoare). Asa cum si daca vand o casa proprie banii sunt doar ai mei, nu si ai sotiei. Haideti sa nu le mai amestecam, chiar daca bunurile comune sotilor sunt in devalmasie, aici vorbim strict de bunuri proprii.
Reformulez intrebarea: Poate sotul sa isi foloseasca cei 40.000 euro bun propriu ca sa cumpere o cota din bunul propriu al sotiei (apartament) astfel incat in urma acestei tranzactii fiecare sa ramana cu cate o cota din apartament ca bun propriu (ei s-au inteles la 50%-50%)? Parerea mea este ca da (art. 340 lit. g). Nu inteleg insa ce este acel "cumva" care i se pare nepotrivit initiatorului.
Mai ramane totusi o problema: o parte din jumatatea proprie a sotiei va fi platita din banii comuni pe care ii fac sotii ulterior (17.000euro pentru stingerea creditului)...