Buna ziua, Am un contract de inchiriere intre mine si un SRL, datat din 2018 si care are un termen de 3 ani. Suma chiriei lunara este stabilita in Euro, chiriasul avand obligatia sa plateasca echivalentul in lei. Utlima declaratia de impozit am depus-o in martie 2019, fiind o estimare pentru perioada Ian 2019 - Dec 2019. Suma declarata fiind 12 luni multiplicate cu suma de lei lunara pe care chiriasul a platit-o la inceputul anului 2019. Deci ce vreau sa subliniez este ca acea suma este fixa ci nu variabilia dupa evolutia cursului leu/euro
Avand in vedere sitiatia prezentata mai sus, am urmatoarele intrebari:
1. Este corect ca anul acesta cand depun rectificarea pt anul 2019, sa consider ca si suma incasata exact totalul sumelor incasate in lei de la chirias, sau este nevoie sa verific curusul oficial lunar si sa folosesc suma rezultata dupa acest calcul, chiar daca aceasta suma este posibil sa fie mai mare sau mai mica, decat suma in lei primita in fapt de la chirias?
2. Din pacate chiriasul mi-a platit doar 6.5 chirii lunare in anul 2019 si 4 chirii lunare in anul current. Ordinea in care face plata este total aleatorie. Dar fiecare plata reprezinta echivalentul in lei rotunjit in jos, a chiriei stabilite in euro din contract. Intrebarile legate de acest aspect:
a. Ar trebui sa fac o rectificare pt anul 2019 in care sa pun exact chiria in lei care mi-a fost transferata in cont pe parcursul anului 2019?
b. Ar trebui sa socotesc ca toate sumele primite pana in prezent (2019 si 2020), deci echivalentul a 10.5 chirii sunt pentru anul 2019 si sa fac o rectificare pentru o suma care ar totaliza echivalentul a 10.5 chirii?
c. Ar trebui sa las exact suma care imi ete datorata pt 2019 conform contractului chiar daca aceasta suma nu a fost incasata si nici nu am siguranta ca va fi incasata vre-o data?
d. In cazul ca raspunsul la intrebarea c. este pozitiv, si in caz ca restantele nu vor fi recuperate in anii ulteriori, voi putea sa fac o rectificare care sa prezinte exact sumele incasate pentru fiecare an?
3. In cazul ca raspunsul dvs. la intrebarea 2.a este pozitiv si printr-o oarecare minune in anul 2021 voi primii atat chiria la zi pe anul respectiv cat si restantele de pe 2019 si 2020, bineinteles ca ar insemna sa declar acele restante ca venit suplimentar pt anul 2021, ele nefiind incluse in declaratiile din 2019 si 2020, corect? Totusi aceasta sitatie mi-ar atrage inconvenienta de a plati si CASS, dat fiind ca suma rezultata din chiria curenta + restante incasate ar depasii plafonul limita pentru scutirea de plata CASS.
As dori sa stiu care este sfatul dvs profesional legat de situatia complicata in care ma aflu?
Va multumesc mult pentru raspuns.
Alex
Anul acesta trebuia sa fi depus declaratia unica de inchidere a anului 2019.
Faptul ca din diferite motive nu vi se plateste la timp chiria conform datelor din contract, nu ii intereseaza pe cei de la finante. Declaratia unica de inchidere (nu se discuta acum de rectificare pentru 2019) o intocmiti tinand cont de cat rezulta din contract ca ar trebui sa fi incasat in 2o19. In caz ca restantele nu vor fi recuperate in anii ulteriori, nu veti putea sa faceti o rectificare care sa prezinte exact sumele incasate pentru fiecare an
În situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pieței valutare comunicat de Banca Națională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor din perioada de impunere.
Venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.