avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata impozit inchiriere locuinta
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata impozit inchiriere locuinta

Buna ziua,
Am incheiat pe 15 august a.c.un contract de inchiriere locuinta in calitate de proprietar, pe care il voi inregistra la Admin Fin. Intrebare: daca in contract chiria este trecuta in Euro, iar plata se va face lunar in lei la cursul BNR din ziua platii; la ce curs o calculez pt a o inscrie in Decl.220? Folosesc eu un curs aproximativ si apoi trec anul viitor in Decl 200 sumele exacte incasate? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:40, 19 August 2013
In ce priveste declaratia 220 potrivit Cod fiscal ART. 82

În cazul în care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosinței bunurilor reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului anual estimat se efectuează pe baza cursului de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă celei în care se efectuează impunerea.

Deci cand depuneti declaratia, luati cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă.

In ceea ce priveste declaratia 200 aceasta potrivit HG 44 / 2004:

137^1. În situaţia în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor din perioada de impunere.


Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc foarte mult pt raspuns. Eu voi primi chiria la data de 15 a fiecarei luni, dar pt Decl 200 inteleg ca voi lua in calcul cursul BNR din ultima zi a lunii respective, indiferent de cursul BNR la care imi plateste chiriasul. Corect?
amphora a scris:

Va multumesc foarte mult pt raspuns. Eu voi primi chiria la data de 15 a fiecarei luni, dar pt Decl 200 inteleg ca voi lua in calcul cursul BNR din ultima zi a lunii respective, indiferent de cursul BNR la care imi plateste chiriasul. Corect?


Da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venitul din cedarea folosintei bunurilor adriana.r adriana.r Sunt PF. Realizez venituri dintr-un contract de inchiriere, Chiria lunara datorata de chirias este de 1000 de euro si se plateste in contul meu bancar, [b]in ... (vezi toată discuția)
Plata chiriei in valuta DSocol DSocol Buna ziua As dori sa aflu dacă se poate stabili un contract de închiriere a unui spațiu comercial de către o persoana juridică de la o persoana fizica in ... (vezi toată discuția)
"pretul chiriei este de 200 euro, echivalentul lor in lei" LaviniaVil LaviniaVil Buna, As vrea sa stiu daca exista un act normativ care sa prevada clar daca echivalentul in lei al pretului unui contract inseamna echivalentul la cursul ... (vezi toată discuția)