avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Firma administrare imobil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Firma administrare imobil

Buna ziua,
O firma care administreaza imobile cod CAEN principal 6823 a incheiat un contract prin care administreaza cladirea unei alte persoane juridice.
Lunar firma care administreaza imobilul factureaza chiria si utilitatile chiriasilor din cladire, firma care factureaza fiind micro.

Intrebarea mea este daca refacturarea utilitatilor sunt considerate venituri din activitatea proprie la calculul impozitului pe venit?

multumesc
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ionela11 , utilizator 09:28, 26 Octombrie 2020
Nu, refacturarea in acest caz nu inseamna venit, daca singurul scop este recuperarea contravalorii unor achiziții de bunuri/servicii.

Un exemplu care nu are neaparat legatura cu cazul d-voastra, dar de unde se poate vedea ca legiutorul (Guvernul) asa interpreteaza, este in Normele Codului fiscal:

(6) În măsura în care persoana impozabilă poate face dovada că singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (5), nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situația prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achizițiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condițiile legii, și are obligația de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operațiunile taxabile. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operațiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operațiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuială refacturată se va aplica regimul fiscal al operațiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate.
...
Exemplul nr. 2: O societate care derulează operațiuni imobiliare are încheiate contracte de închiriere pentru diverse spații dintr-un bun imobil. În cadrul acestei activități, ea refacturează prestații care cuprind, pe de o parte, furnizarea anumitor utilități, și anume electricitate, încălzire și apă, precum și, pe de altă parte, colectarea deșeurilor, serviciile de curățenie în spațiile comune ale imobilului, transferând chiriașului costurile pe care le-a suportat pentru cumpărarea acestor bunuri și servicii de la terți furnizori. Trebuie să se verifice în cadrul fiecărei închirieri dacă, în ceea ce privește utilitățile, chiriașul are libertatea să decidă în privința consumului său în cantitatea pe care o dorește. Dacă chiriașul are posibilitatea să își aleagă prestatorii și/sau modalitățile de utilizare a bunurilor sau a serviciilor în cauză, prestațiile care privesc aceste bunuri sau servicii pot, în principiu, să fie considerate distincte de închiriere. În special, dacă chiriașul poate să decidă în legătură cu consumul de apă, de electricitate sau de energie pentru încălzire, care poate fi verificat prin montarea unor contoare individuale și facturat în funcție de consumul respectiv, prestațiile care privesc aceste bunuri sau servicii pot, în principiu, să fie considerate distincte de închiriere. În ceea ce privește serviciul de curățenie a părților comune a bunului imobil, acestea trebuie să fie considerate distincte de închiriere dacă pot fi organizate de fiecare chiriaș individual sau de chiriași în mod colectiv și dacă în toate cazurile facturile adresate chiriașului menționează furnizarea acestor bunuri și prestarea acestor servicii în rubrici diferite de chirie. În ceea ce privește colectarea deșeurilor, dacă chiriașul poate alege prestatorul sau poate încheia un contract direct cu acesta, chiar dacă, pentru motive care țin de facilitate, nu își exercită această alegere sau această posibilitate, ci obține această prestație de la operatorul desemnat de locator pe baza unui contract încheiat între aceștia din urmă, această împrejurare constituie un indiciu în favoarea existenței unei prestații distincte de închiriere. În acest sens a fost pronunțată și Hotărârea Curții de Justiție Europene în Cauza C-42/14. În toate situațiile în care livrările/prestările sunt distincte de serviciul de închiriere, locatorul aplică structura de comisionar, aplicând regimul fiscal adecvat pentru fiecare livrare/prestare în parte, în funcție de natura acestora.
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
multumesc....si ati putea sa imi spuneti si care sunt inregistrarile contabile in acest caz.....facturile de utilitati vin lunar pe persoana fizica..
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2020
ionela11, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare utilitati chiriasi contabilitate ionela11 ionela11 Buna ziua, Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care ... (vezi toată discuția)
Dublare tva nagyjudith nagyjudith Inchiriez apartament de la o firma. Facturile de utilitati ( cu TVA inclus in factura) ajung la proprietar.La refacturarea cheltuielilor (chirie, utilitati) ... (vezi toată discuția)
Refacturare energie electrica Ani Otet Ani Otet buna ziua! am o nelamurire f mare...sunt chirias intr-o locatie unde sunt titular de contract la energie electrica,un alt chirias tot din aceasta locatie vrea ... (vezi toată discuția)