La inceputul acestui an am imprumutat o fosta iubita cu o suma de bani semnificativa (as spune chiar mare) de care avea nevoie pentru a achizitiona un apartament dupa vanzarea locuintei anterioare. Si nu putea apela la banca (cel putin asta a reiesit din comentariile ei). Jumatate din diferenta a venit din partea familiei ei, jumatate a provenit de la mine cu titlu de imprumut, lucru mentionat explicit si in OP-ul transferului bancar. Nu a existat si un act notarial in legatura cu acest imprumut.
Relatia a fost de scurta durata si s-a incheiat din motive independente de acest imprumut.
Mentionez ca de 5 luni incoace incerc diverse metode de a comunica cu doamna respectiva in speranta ca imi poate spune fie si doar ce planuri de rambursare a sumei ar avea. Eu i-am mentionat de la inceput ca ma astept sa inceapa sa imi transfere sume periodice in acelasi cont din care a primit imprumutul insa nu a efectuat nici un transfer pana acum fara a invoca vreun motiv. Pur si simplu refuza sa discute despre acest subiect ca si cum nu ar exista desi am avut multiple incercari de a o implica intr-o discutie. Financiar are capacitatea sa ramburseze esalonat aceasta datorie. Moral are datoria cel putin sa imi raspunda pe acest subiect. Legal sper ca exista parghii sa recuperez aceasta suma. Mentionez ca nu am primit nici un leu pana acum inapoi si nici vreun avantaj material sau nematerial ca urmare a acestei relatii care a durat cateva luni.
Cum nu reusesc in nici un fel sa progresez pe cont propriu ma gandesc sa cer ajutor comunitatii de aici si profesionistilor din domeniu.
Care sunt sansele mele sa recuperez acest imprumut avand doar OP-ul transferului bancar cu comentariul "imprumut pe X cu Y euro" si nici un martor?
Apreciez că este necesară și proba cu martori iar în spețe similiare mie mi s-a admis această probă deși în principiu nu este admisibilă când obiectul contractului depășește 250 lei!
Chiar nu știe nimeni că i-ați dat banii?
Desi regula statornicită de art. 309 alin. 2 Cod Civil este că dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depășește suma de 250 lei nu poate fi
dovedita cu martori, în speța dvs se activează excepția creioantă de alin 4 al aceluiași
articol, de vreme ce v-ati aflat în imposibilitate morală de a întocmi
un înscris, întrucât nutreati sentimente de iubire față de imprumutat!
Sa stiti insa ca trebuie sa faceti inclusiv dovada relatiei de iubire pentru a se admite proba cu martori in ceea ce priveste imprumutul!
Sunt multe de discutat, alegeti un avocat si mergeti la o consultatie juridica!
Daca aveti un OP executat de banca dvs. , aveti si un extras de cont sau il puteti obtine si dovedi ca ati facut acel transfer si in ce scop, mai ales daca si in extrasul de cont va apare ca banii au fost dati cu titlu de imprumut. Cred ca in baza acestor inscrisuri puteti sa faceti demersurile necesare pentru a o chema in judecata pe fosta dvs. prietena, pentru ca instanta sa o oblige sa restituie banii.
Este o speta usoara, se merge pe plata nedatorata sau imbogatire fara justa cauza. Trebuie sa dovedeasca fosta partenera care a fost scopul si cauza sumei de bani primite la de dumneavoastra.
Contrar a ce spun colegii mei, probatiunea se poate face conform dreptului comun.Art.309 Cod Civil se refera la cuantumul sumei , nu se refera la transfer, scop, existenta creante etc.
Fosta dumneavoastra prietena trebuie sa dovedeasca cauza si scopul ordinului de plata transferat de catre dumneavoastra catre dansa .
Un avocat mediocru va poate ajuta rapid cu problema .