avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut pentru un prieten care nu vrea sa plateasca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut pentru un prieten care nu vrea sa plateasca

Buna ziua. Sotul meu a imprumutat un credit de 26000 lei pentru o persoana care nua avea loc de munca ca sa-l ajute spunand ca ne da el banii in fiecare luna pentru rata. Asta s-a intamplat de 2 ori iar de 2 ani e plecat in strainatate si nu vrea sa ne trimita banii pentru rata. Singura dovada o avem doar pe facebok messenger in care e vorba despre cand ne trimite banii. Ce putem sa facem ca sa recuperam de la el banii?
Daca nu exista un contract de imprumut,extrase de cont care sa faca dovada transmiterii sumei catre prietenul respectiv destul de greu sa aveti succes.Mergeti cu actele la un av pt a va sfatui cum sa procedati mai departe.
Potrivit art. 2158 alin. 1 Cod civil – Imprumutul de consumație este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile și consumptibile prin natura lor iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumita perioada de timp aceeasi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeași natura și calitate.

Dovada unui act juridic, in situatia de fata, a unui contract de imprumut, în cazul in care valoarea sumei imprumutate depaseste suma de 250 de lei, nu se poate face cu martori, potrivit art. 309 alin. 2 Cod procedura civila.

Insa de la acesta regula exista si cateva exceptii, prevăzute de art. 309 alin. 4 Cod procedură civila, care prevede ca:

....... este inadmisibilă proba cu martori dacă pentru dovedirea unui act juridic legea cere forma scrisă, în afară de cazurile în care:
1. partea s-a aflat în imposibilitate materială sau morală de a-și întocmi un înscris pentru dovedirea actului juridic;
2. există un început de dovadă scrisă, potrivit prevederilor art. 310;
3. partea a pierdut înscrisul doveditor din pricina unui caz fortuit sau de forță majoră;
4. părțile convin, fie și tacit, să folosească această probă, însă numai privitor la drepturile de care ele pot să dispună;
5. actul juridic este atacat pentru fraudă, eroare, dol, violență ori este lovit de nulitate absolută pentru cauză ilicită sau imorală, după caz;6. se cere lămurirea clauzelor actului juridic.

Va trebui sa formulati o cerere de chemare in judecata prin care, alaturi de extrasul de cont, emailurile referitoare la acest imprumut, etc, imprejurarile de fapt, temeiuri de drept aplicabile, sa invocati dispozitiile art. 309 alin. 4 Cod procedura civila amintit anterior in cazul, in care va aflati in una din situatiile reglementate de acest text de lege.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
Avocat Ciurea Cristina, utilizator
Mai exista si calea unei plangeri penale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut -cum sa am siguranta ca il recuperez ? marysimo marysimo Doresc sa imprumut o suma de bani mai maricica unei rude apropiate, dar nu doresc sa raman descoperita. Cum pot sa-l imprumut iar in acelasi timp sa fiu ... (vezi toată discuția)
Explicatie termeni imprumutul de consumatie tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog frumos, as dori o explicatie pe intelesul tuturor a art.1576 din Codul Civil.L-am citit nu o data, dar nu inteleg foarte bine.Este vorba de ... (vezi toată discuția)
Creditare societate MARY081968 MARY081968 Buna ziua, Va rog un tratament fiscal si juridic pt urmatoarea problema: o societate ( actionar intr-o societate) crediteaza firma la care este actionara cu ... (vezi toată discuția)