Potrivit art. 2158 alin. 1 Cod civil – Imprumutul de consumație este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile și consumptibile prin natura lor iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumita perioada de timp aceeasi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeași natura și calitate.
Dovada unui act juridic, in situatia de fata, a unui contract de imprumut, în cazul in care valoarea sumei imprumutate depaseste suma de 250 de lei, nu se poate face cu martori, potrivit art. 309 alin. 2 Cod procedura civila.
Insa de la acesta regula exista si cateva exceptii, prevăzute de art. 309 alin. 4 Cod procedură civila, care prevede ca:
....... este inadmisibilă proba cu martori dacă pentru dovedirea unui act juridic legea cere forma scrisă, în afară de cazurile în care:
1. partea s-a aflat în imposibilitate materială sau morală de a-și întocmi un înscris pentru dovedirea actului juridic;
2. există un început de dovadă scrisă, potrivit prevederilor art. 310;
3. partea a pierdut înscrisul doveditor din pricina unui caz fortuit sau de forță majoră;
4. părțile convin, fie și tacit, să folosească această probă, însă numai privitor la drepturile de care ele pot să dispună;
5. actul juridic este atacat pentru fraudă, eroare, dol, violență ori este lovit de nulitate absolută pentru cauză ilicită sau imorală, după caz;6. se cere lămurirea clauzelor actului juridic.
Va trebui sa formulati o cerere de chemare in judecata prin care, alaturi de extrasul de cont, emailurile referitoare la acest imprumut, etc, imprejurarile de fapt, temeiuri de drept aplicabile, sa invocati dispozitiile art. 309 alin. 4 Cod procedura civila amintit anterior in cazul, in care va aflati in una din situatiile reglementate de acest text de lege.