avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, 1) Sunt pensionara cu stagiul de 26 ani si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, 1) Sunt pensionara cu stagiul de 26 ani si 5 luni ...

Buna ziua,
1) Sunt pensionara cu stagiul de 26 ani si 5 luni fata de stagiul complet de 27 ani si 10 luni fiind născuta in octombrie 1951.
Sotul meu a decedat in acest an. Pensia mea este ceva mai mică decât jumătate din pensia lui. As putea sa fac demersuri sa obțin jumătate din pensia lui conf legii actuale dar inca nu am ales aceasta posibilitate.
Am înțeles ca prin noua lege cu aplicare din sept 2021 voi putea sa optez ca sa îmi păstrez pensia si sa primesc un ajutor de 25% din pensia lui.
Se menționează undeva in textul legii ca nu se va depăși suma de 80% din salariul minim pe economie.
La ce suma se referă acest procent de 80% : la suma de 25% (ca ajutor) din pensia soțului care se va Adaugă la pensia mea sau la toată suma formată din 25% si pensia mea?

2)De asemenea mai am o întrebare: in cazul in care acum optez conf legii actuale pentru jumătate din pensia sotului, anul viitor după intrarea in vigoare a legii la 1 Septembrie 2021 voi mai avea dreptul sa fac o noua cerere conform cu noua lege(25% +pensia personală) in cazul in care îmi va fi mai favorabilă ?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Buna ziua, Întrebare: sunt pensionara la limita de vârsta. ... Doinaalexandru Doinaalexandru Buna ziua, Întrebare: Sunt pensionara la limita de vârsta. Sunt născuta in Octombrie 1951. Stagiul complet este de 27 ani si 10 luni. Eu am cotizat 26 ani ... (vezi toată discuția)
Se poate obține un procent de 25% din pensia soțului decedat ... CristinaBej CristinaBej Se poate obține un procent de 25% din pensia soțului decedat pe lângă pensia mea? (vezi toată discuția)
Cand are loc recalcularea punctajului pentru stagiul de cotizare de 25 ani? ion + ion + O problema ipotetica dar care poate fi reala. Exista un pensionar care azi un total de 64 puncte realizate, 32 ani este stagiul de cotizare pentru iesirea la ... (vezi toată discuția)