1.Un salariat a fost in concediu de ingrijire a copilului in ultimii 2 ani.Odata cu reintoarcerea la locul de munca, poate primi indemnizatie de somaj?
2. Asociatulul unei societati, care este totodata si salariat al aceleiasi societati, poate primi indemnizatie de somer?
Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat an plata;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca an a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute mai sus este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate an functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate on functie de stagiul de cotizare, prevazute mai sus, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Buna ziua,
1.Da, poate beneficia de somaj daca postul este desfiintat sau angajatul este concediat din motive neimputabile lui.
2. Da, in aceleasi conditii de mai sus in cazul situatiei cand este salariat, dar, va trebui sa nu realizeze venituri in calitate de asociat, ceea ce s-ar intampla in cazul in care va iesi din aceasta asociere.
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, cele 12 luni necesare se iau in calcul astfel: la lunile lucrate dupa CCC (daca a mai lucrat dupa CCC) sa adauga, pentru completarea celor 12 luni necesare, lunile lucrate inainte de CCC.
Somaj
anca24l
Am lucrat la o firma timp de 10 luni dupa care am intrat in concediul de crestere copil apoii am mai lucrat cam 5 luni apoi m-au trimis in somaj. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)