avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu s-a recăsătorit în urma decesului mamei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu s-a recăsătorit în urma decesului mamei mele. Eu ...

Tatăl meu s-a recăsătorit în urma decesului mamei mele. Eu mai am un frate, iar soția tatălui meu un copil. Tatăl meu a decedat în urmă cu 6 ani, motiv pentru care s-a făcut succesiunea. Acum a decedat și soția tatălui meu. Nu era CORECT ca eu cu fratele meu să moștenit jumătate și fratele vitreg jumătate din proprietatea deținută în comun de părinții?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:52, 30 Octombrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e chiar asa simplu.sotia pe lângă jumătatea ei a moștenit si dupa tata ca soție supraviețuitoare..
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu neaparat.
Dacă a fost vorba de bunuri pe care tata le-a dobândit împreună cu cea de-a doua sotie, era firesc ca:
- soția sa isi moștenească soțul și să dobândească 1/4 din partea tatalui
- soția sa aiba drepturi la jumătate din bunurile comune, drept munca si contribuție la dobândirea lor.
De unde rezulta ca soția va avea un sfert din jumătatea tatălui (adică 1/8), la care se adaugă jumătatea ei, rezultând in total 5/8.
Si pentru că soarta a facut ca soția să decedeze ultima, acei 5/8 vor fi mosteniti integral de copilul ei.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
ziceti ca tata a decedat acum 6 ani si ati dezbatut succesiunea deja. La daca dezbaterii mostenirii, sotia, in calitate de sotie supravietuitoare si mostenitoare a tatalui, a mostenit 1/4 din ce avea el , iar voi, ati impartit egal 3/4.
Dvs si fratele ramaneti cu ce ati mostenit de la tata si copilul sotiei isi mosteneste mama.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare succesiune dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua . daca in urma decedatului au ramas ca mostenitori sotia supravietuitoare si o sora infiata doar de tatal decedatului (mama decedatului fiind ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)