avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie, lichidarea integrala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie, lichidarea integrala

Buna seara.Am revenit din concediu de crestere copii pe data de 22 iunie la servici. Pe data de 2 octombrie mi -am dat demisia .Am semnat in aceeasi zi un contract de angajare la alta firma.Mentionez ca iau stimulent de insertie.
Am stipulat in demisie ca nu pot efectua preavizul pentru ca ma angajez imediat la alta firma.
Salariul meu e de 1500
Pe 15 luam 800 plus 10 bonuri de 20..adica 1000 in total.
Pe 30 ,,ale lunii 500.
Mentionez ca aveam 4 libere pe luna.
In data de 15 octombrie mi s-a dat 1000 lei(800+ 10 bonuri)
Mai mentionez ca am facut cerere pentru a mi se plati zilele de concediu neefectuate. Pe care am trimis-o prin fax.
Azi 30 octombrie nu am luat nimic.E corect?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:18, 1 Noiembrie 2020
Dacă nu ati efectuat preavizul legal și patronul nu a fost de acord cu asta puteti avea probleme sa va desfacă cum disciplinar.
Da.Dar am dreptul sa nu il efectuez din moment ce el ca patron nu respecta contractul de munca.In sensul ca Nu imi platea orele suplimentare efectuate.

Cu toate ca pe statul de plata erau trecute 21 zile lucrate eu lucram 26-27.
Iar la bonuri semnam pentru 21..nu 10 cat luam
Iar acele 10 erau incluse in suma pentru care semnam.

Nu mai spun ca am facut un imprumut la banca si eu nu figurez la anaf cu bonuri.din spusele angajatei bancii,afectandu-mi suma pe care o doream
Si functia care o aveam de lucrator comercial nu era o functie de conducere..Care in momentul demisiei sa afecteze societatea....
Nu mai zic ca de o luna astept sa imi dea documentul care atesta incetarea contractului de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Motivul invocat de dvs in demisie nu este un motiv care nu va da dreptul sa efectuati preavizul.

2. Neacordarea unor drepturi salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Mulțumesc.La cate angajate a avut in decurs de 4 ani de cand sunt eu in aceasta firma ITM se putea autoseziza.Dar cred ca e mâna in mana cu ei.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
ITM-ul nu se poate autosesiza .....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara ! fiind angajat la o firma de constructie as avea ... Volist Volist Buna seara ! Fiind angajat la o firma de constructie as avea si eu o intrebare, mai bine spus am nevoie de sfaturi. Eu primesc salariul in plic, ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! am lucrat timp de 4 luni ca inspector in securitate ... Diana Marica Diana Marica Bună seara ! Am lucrat timp de 4 luni ca inspector in securitate și sănătate in munca și situații de urgentă, însă angajatorul meu a început sa ... (vezi toată discuția)
Fostul meu angajator de la o firma de paza nu vrea să mi dea ... ionelstavar49@gmall.com ionelstavar49@gmall.com Fostul meu angajator de la o firma de paza nu vrea să mi dea banii salariile de pe luna octombrie si septembrie 2024? Ce posibilitati legale am pentru a ... (vezi toată discuția)