avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara ! Am lucrat timp de 4 luni ca inspector in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara ! Am lucrat timp de 4 luni ca inspector in securitate ...

Bună seara !
Am lucrat timp de 4 luni ca inspector in securitate și sănătate in munca și situații de urgentă, însă angajatorul meu a început sa întârzie salariile. Am încercat sa îmi cer drepturile intr-un mod diplomat însă nu am ajuns la niciun rezultat ( țin sa menționez ca dețin certificat de handicap și nu ar trebui sa mi se oprească impozit pe salariu). După ce am luat hotărârea de a pleca de la angajatorul respectiv și i-am comunicat acest lucru mi s-a oferit un salariu mai mare… pe hârtie, bineînțeles, cu întârzierile și impozitul oprit.
Am refuzat politicos, am spus ca am luat o decizie și doresc sa mi-o păstrez. Angajatorul mi-a dat restul banilor datoriati din urma și m-a pus sa semnez statul de plata, și ‘bonurile’ pe care nu le primisem pana in ziua respectiva. Astăzi se fac 15 zile întârziere de când nu am primit in cont bonurile iar când i-am comunicat acest lucru mi s-a transmis ca acestea se acorda citez ‘ doar dacă vreau eu’. Angajatorul îmi mai datorează bani și bonuri din luna in care am hotărât sa plec. Am încercat sa îi spun ca voi merge la itm și nu am primit niciun răspuns.
La itm cand am fost mi s-a transmis ca nu se poate face nimic deoarece am semnat pentru acele bonuri și bani.. dar totuși el îmi mai datorează pentru încă 8 zile bani și bonuri pentru care nu am semnat. Cum sa procedez in aceasta situație ?
Cel mai recent răspuns: Diana Marica , utilizator 10:48, 4 Septembrie 2021
Sa intelegem ca ati semnat pentru primirea bonurilor/banilor si nu le-ati primiti /i-ati primit?
Doar pentru luna Iulie. Iar in luna Iulie am primit doar banii nu și bonurile. Mai am de primit bani pe luna August și bonuri pentru care nu am semnat nimic.
Încă am 2 contracte active la firma dansului, nu a acceptat nici demisia mea și a spus ca va trebui sa dau o declarație dacă vreau sa plec pentru ca nu am rămas in cele 20 de zile de preaviz, preaviz in care mi-a sugerat “ sa stau acasă “. Mi s-a părut puțin suspicios sa stau acasă 20 de zile in preaviz, preaviz in care ar trebui sa fiu plătită, in condițiile in care eu nu primeam banii nici când eram prezenta și lucram.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2021
Diana Marica, utilizator
In speta, pentru drepturile neplatite/neacordate aveti la dispozitie urmatoarele modalitati de actionare :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

-actiunea in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- procedura de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- procedura de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog sa imi spuneti si mie ce pot sa fac ca sa imi ... inea inea Buna ziua va rog sa imi spuneti si mie ce pot sa fac ca sa imi primesc banii pe preaviz. Am fost concediati cam toti salariatii, au mai ramas cativa in ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! fiind angajat la o firma de constructie as avea ... Volist Volist Buna seara ! Fiind angajat la o firma de constructie as avea si eu o intrebare, mai bine spus am nevoie de sfaturi. Eu primesc salariul in plic, ... (vezi toată discuția)
demisie, lichidarea integrala Onu Ghera Onu Ghera Buna seara.Am revenit din concediu de crestere copii pe data de 22 iunie la servici. Pe data de 2 octombrie mi -am dat demisia .Am semnat in aceeasi zi un ... (vezi toată discuția)