avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, firma unde am facut stagiatura in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, firma unde am facut stagiatura in 1986-1989,s-a desfiintat. ...

Buna ziua,
firma unde am facut stagiatura in 1986-1989,s-a desfiintat. Firma de arhivare care a preluat arhiva mi-a eliberat un certificat pentru grupa a II-a de munca ambiguu.Am dat in judecata firma de arhivare si am ceut expertiza.
Intrebarea este daca la primul termen vin cu o declaratie notariala a unui fost sef de brigada respectiv fost director al unui grup de santiere unde subsemnatul am lucrat care sa confirme ca subsemnatul cat am lucrat in subordinea lui am lucrat in grupa a doua este suficient, adaugat la expertiza sau respectivul trebuie obligatoriu sa se prezinte in instanta ca martor sa depuna marturie (nu este din Bucuresti unde am procesul)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:54, 2 Noiembrie 2020
Martorii se audiază numai in instanta, sub prestare de jurământ.ca avocat specializat în asemenea cauze va pot spune ca nu are valoare declarația notariala.conteaza ff.mult cum va administrează cauza avocatul...daca nu a propus martori in cerere e f greu sa o faca ulterior.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2020
Antoanela Geaman, Avocat
Firma de arhivare are obligatia ca la sfarsitul adeverintei emise sa mentioneze ca documentul s-a emis in baza documentelor existente in arhiva.
Expertul poate constata doar ce documente exista si sa certifice acest fapt. Expertul nu cauta in arhiva ci solicita documentele necesare. Daca exista in arhiva, firma de arhivare le va pune la dispozitia expertului.
Declaratia de martor poate fi avuta in vedere de instanta de judecata daca este sustinuta si de documente.
Exista Decizia ICCJ nr. 12/ 2016 cu referire la reconstituirea grupelor de munca. O gasiti aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2020
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului!
Angajatorul nu a menționat în carnetul de muncă grupa a doua și nici nu am putut obține o adeverință de la fostul angajator deoarece acesta nu mai există, iar deținătorul de arhivă motivează faptul că nu are documentele necesare pentru certificarea unei asemenea situații.Firma de arhivare mi-a transmis un "Certificat" in care s-a precizat faptul că subsemnatul am fost angajat în perioada 05.08.1986-07.08.1989 în meseria de inginer, s-au facut mențiuni referitor la Decizia nr. 24/1991 modificata și completată prin Decizia nr. 75/1995 ale angajatorului, care conform HG 1223/1990 au aprobat lista meseriilor din activitatea de construcții-montaj ce se încadrează în grupa a II-a cu cel putin 70 % din programul de lucru, la faptul că meseria de inginer figurează în listă și s-a precizat de catre firma de arhivare că nu dețin tabel nominal privind încadrarea personalului în grupe superioare de muncă, iar în deciziile menționate nu este specificat procentajul de încadrare în grupa a II-a pentru fiecare meserie în parte. Referitor la „Certificatul” eliberat, nu este un document eliberat cu respectarea prevederilor legale prin care se atestă perioada de activitate desfasurată în grupa superioară de muncă, întrucât nu are număr și dată, nu rezultă perioada de activitate desfașurată în grupa superioară de muncă, cu indicarea datei de începere și de încetare a acesteia și nu precizează procentul lucrat în grupa a II-a de muncă.
În ceea ce privește apărările pe fondul cauzei invocate de pârâtă prin întampinare, aceasta mentioneaza ca detine doar deciziile mai sus mentionate in care se precizeaza meseriile ce se incadreaza pentru a beneficia de grupa in procent de 70-100%...fara a se preciza procentul in dreptul fiecarei meserii si ca nu pot elibera adeverinta de grupa pentru ca, chiar daca subsemnatul se incadreaza in una din meseriile prevazute in cele doua decizii, nu poate preciza procentul.
Pârâta încuviințeaza proba expertizei pentru a-i se preciza procentul din intervalul 70-100% !
Mi-ati spus ca declaratia notariala a martorului nu are valoare in instanta si ca oricum martorul trebuia declarat in cererea initiala.In cererea initiala am precizat ca probe actele depuse la dosar precum și orice alte probe a caror necesitate va reieși pe parcursul judecării cauzei și expertiza de specialitate.
Poate ca expertul va constate din deciziile mai sus mentionate grupa a doua pentru subsemnatul! Orice om normal stie ca pe santier nu poti sta cu muncitorii 70% din timp si sa ii lasi singuri 30% din timp nesupravegheati!
Tinand cont si de ce mi-ati spus, ma intreb daca mai are rost sa ma agit sa ma duc in localitatea unde este martorul , sa merg la notar cu el sau daca are rost sa incerc sa il conving sa vina ca martor la proces el fiind din alta localitate!?
In caz extrem, mai este si varianta sa dau in judecata si Casa de Pensii (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - ÎCCJ , Decizia nr. 2/2016)!?

Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in instanta. Nu avem de unde sa stim ce va decide instanta in cazul dvs.
Ati venit cu precizari noi. In conditiile precizate, un martor poate fi util, mai ales daca acesta va semna pontajul.
Referitor la procent, mentionati ca in decizia nr. 75/ 1995, angajatorul a precizat lista meseriilor din gr. a 2-a de munca, cu cel putin 70 % din programul de lucru. Acest procent poate fi luat in discutie, cu acceptul instantei de judecata, ca fiind timp lucrat efectiv in grupa de munca.
Multumes cpentru raspuns.
In raspunsul precedent ati spus ca expertul poate constata doar ce documente exista si sa certifice acest fapt, ca nu cauta in arhiva ci solicita documentele necesare, daca exista in arhiva.Problema este daca expertul are suficienta inspiratie si rabdare sa ceara adeverinte/documente si pentru alte persoane care au lucrat in conditii similare si au ocupat functii similare cu a mea pentru a trage o concluzie asupra procentului.Ati spus ca expertul poate constata doar ce documente exista si sa certifice acest fapt.Pai atunci care ar mai fi rolul expertului, ca daca firma de arhivare avea tabel nominal cu numele meu imi elibera adeverinta conform legii. Ca firma de arhivare asta a motivat , ca ma incadrez in grupa a doua dar nu poate stabili procentul deoarece nu a gasit tabel nominal cu numele meu.Or asta ar trebui sa faca expertul in opinia mea, sa concluzioneze asupra procentului! Altfel expertiza lui nu are rost, imi si el banii degeaba ca firma de arhivare, care mi-a luat banii dar nu mi-a dat adeverinta conform legii!
Ati spus ca declaratia de martor poate fi avuta in vedere de instanta de judecata daca este sustinuta si de documente. Martorul la care m-am gandit a fost seful meu o vreme. Problema este ca locuieste in alt oras iar declaratia notariala se pare ca nu are o valoare hotaratoare! Cu pontajul nu stiu ce ati vrut sa spuneti: daca martorul este cel care a semnat pontajul din arhiva sau daca imi va semna acum pontajul de atunci? In ambele variante nu stiu daca este relevanta doar proba cu semnarea pontajului. Cred ca argumentarea martorului privind conditiile de lucru in regim de 100% din timp ar putea avea un efect daca se face in fata instantei!
Deci, concluzionand, in acest moment eu cred ca am 70% grupa a doua pentru cei trei ani lucrati, deci 3 ani x 70%=2,1 ani vechime suplimentara. Intrebarea care ma framanta acum este cat merita efortul cu adusul martorului din alt oras la proces pentru restul de 0,9 luni cat as mai obtine daca expertul si martorul au pareri favorabile iar judecatorul este de acord!
Inca o data, multumesc frumos pentru timpul acordat spetei mele!

Alte discuții în legătură

Am reclamat in instanta firma de arhivare pentru ca desi a gasit ... Mihai/2061 Mihai/2061 Am reclamat in instanta firma de arhivare pentru ca desi a gasit contractul meu de munca si o decizie a angajatorului privind faptul că meseria mea se ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de grupa de munca MariaPop24 MariaPop24 Buna ziua, m-am angajat de curand la o societate care a preluat arhivele unei vechi intreprinderi de plante si cereale. Desi nu mi s-a specificat la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am urmatoarea problema : firma iacm dimbovita (transformata ... Mihai/2061 Mihai/2061 Buna seara, am urmatoarea problema : firma IACM Dimbovita (transformata ulterior in CONSIRD SA), unde am facut stagiatura in 1986-1989,s-a desfiintat prin ... (vezi toată discuția)