Buna ziua! In urma deciziei parintilor, s-a facut pe casa parinteasca 2 acte:
1. vanzare catre fratele meu,, jumatate din casa - casatorit
2. superficie catre mine, sora lui - necasatorita.
Eu am modificat interioarele casei date prin superficie mie dar nu am contribuit la acoperis si exterior deoarece nu ma inteleg cu fratele si nu vad de ce sa mai investesc in aceasta casa daca mi-am cumparat teren si am inceput sa construiesc o casa. Mentionez ca fratele mi-a cerut bani insistent pentru acoperis si fatada. Am refuzat sa contribui iar ei au reusit sa faca acest lucru (acoperisul si fatada la toata casa, inclusiv partea unde locuiesc eu} fara contributia mea. Deoarece exista mari discutii legate pe aceasta tema, de bani, munca si tot ceea ce au facut ei- nu rateaza nici un moment a-mi spune ca ei muncesc de 25 ani iar eu nu fac nimic, va rog sa imi spuneti ce pot face sau mai exact care este procedura de recuperare a investitiilor mele in aceasta casa dupa ce ma voi muta in casa mea. Situatia este foarte incordata intre noi ca frati, eu am modernizat jumatatea casei in care locuiesc cu mult inainte de a face parintii acest act, nestiind de intentia lor de a-mi da partea de casa prin superficie. Fratele meu s-a extins cu constructia si si-a modificat jumatatea lui din casa. Mai exact, nu stiu ce trebuie sa fac dupa ce ma voi muta in casa mea si daca pot recupera din banii investiti in casa. Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Nu prea inteleg legatura dintre SUPERFICIE (care presupune dreptul de a construi ceva pe terenul altcuiva) si instrainarea bunului casa!
Mergeti cu actele la un avocat care sa va lmureasca ce ati semnat.
Bună ziua dl. Avocat. Da, s-a făcut un act de donație cu dezmembrare/apartamentare la casa părintească. Eu am primit lotul 1 cu o suprafata de 41,75 mp iar fratele lotul 2 cu o suprafață de 61,24 mp. Părinții mi-au donat dreptul de proprietate asupra lotului 1 și mi-au constituit pe o perioada de 50 ani un drept de superficie asupra cotei părți indivize de 40,54% din terenul în suprafață totală de 1934 mp din intravilanul localității unde se afla construcția.
1.. Legat de îmbunătățiri aduse casei, fratele meu avea dreptul sa intervină asupra părții mele din casa (lotul 1)? A construit o terasa acoperita, a refăcut fațada casei și acoperișul.
2. În urma neînțelegerilor, doresc sa plec din casa. Imi pot recupera investițiile sau pot vinde partea mea de casa? Dacă fratele nu vrea sa îmi dea nimic, ce pot face? Menționez ca nu mi s-a cerut acordul când a adus modificări părții unde locuiesc eu. Nu am fost întrebata decât dacă dau bani pentru acoperiș și am refuzat.
Am început sa îmi construiesc casa pe un teren pe care l-am cumpărat acum un an cu bani împrumutați din banca. A decis ca eu sigur voi pleca din aceasta casa și ca totul ii revine lui. Se poate asa ceva?