eu sint in concediu de crestere copil dar am vb cu colegele la lucru ca mai nou si la concediu medical luat sau la zilele se somaj tehnic se taie cite 1-3 zile de concediu de odihna in fctie de nr de zile de concediu medical luate, cica s ar fi modificat legislatia.....`as vrea sa stiu cit e de legal ce se face, si as mai avea o intrebare, daca concediul de crestere se considera vechime in munca?
-Art.140(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Prevederea a existat intodeauna, aplicarea ei dupa '90 nu s-a facut in toate firmele si institutiile, nici salariatii nu s-au plans ca primesc zile de concediu mai mult decat li se cuvin. Probabil criza financiara ne face mai atenti la cheltuirea fondurilor.
-Comform OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului: Art. 18. - (1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ordonanta de urgenta nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
Art. 18. -(7) Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
deci o sa apara si in cartea de munca ca si vechime sa inteleg? dar oare asta inseamna ca si unitatea unde lucrez trebuie sa ia in considerare aceasta vechime? de ex la noi conteaza la prima de craciun. multumesc de raspuns
In unele CCM -uri la nivel de unitate sunt prevederi clare privind acordarea Primei de Craciun.Daca aceasta se refera doar la vechimea in munca si nu la activitatea depusa atunci beneficiati.