Care sunt sansele de castig in instanta impotriva unei banci care nu doreste sa ma scoata din calitatea de codebitor in cazul unui credit Prima Casa ca urmare a incheierii divortului?
Mentionez ca sunt la al doilea raspuns negativ in decurs de un an de zile iar supararea cea mai mare in legatura cu acestea este ca respectiva banca nu emite si solutii de iesire si nici nu face transparente conditiile de eligibilitate pentru titularul de credit. Primul refuz formulat sec (in luna mai 2020) a fost ca titularul de credit nu indeplineste conditiile de eligibilitate (fara sa le numeasca) iar al doilea raspuns a fost ca gradul de indatorare este mult prea mare (lucru, de asemenea fals, in conditiile in care titularul de credit are de platit o rata de 155 euro, iar venitul net inregistrat pe luna este de 2600 lei + 380 lei in tichete de masa; la un calcul matematic simplu, rezulta ca rata reprezinta doar 25% din venitul lunar). As dori sa ma adresez instantei si doresc sa stiu daca pot avea castig de cauza sau nu.
Multumesc!
Trebuie sa faceti partajul. Divortul nu e suficient sa va scoata din pozitia de codebitor. Partajul il puteti face la un mediator. Acolo se poate stipula clar cine preia locuinta si creditul cu toate spezele lui si cine nu. Acordul il depuneti la incuviintare la judecatoria din zona si banca este citata.
Toate formalitățile privind separarea au fost finalizate. Divorțul s-a pronunțat pe cale amiabila la notar, partajul, s-a realizat cu sulta și prin aceasta am renunțat la orice bun comun. S-a depus întreaga documentație către banca cu un nou extras de carte funciara pentru informare de unde rezulta noul proprietar (banca pana la finalizarea creditului și fostul meu sot). S-a întocmit de către banca un act adițional la contractul de credit unde este specificat ca am calitate doar de codebitor. Am cerut băncii în mod expres soluții și nu refuzuri și nu au proceduri ori nu sunt în stare sa se pronunțe. Ba chiar, în ultima scrisoare către ei, soțul meu le-a propus câteva dintre lucrurile pe care este dispus sa le facă spre rezolvarea lucrurilor: plata unei sume din sold; aducerea surorii lui în contractul de credit care sa ma înlocuiască pe mine; refinanțare...
Cred ca puteți sa înțelegeți supărarea mea deoarece, nejustificat, aceasta banca continua sa sfideze cerința noastră. Nu-mi rămâne decât să-i acționez în judecata.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamna, ce v-am spus initial, este adevarat. Si daca va luam banii, va spuneam la fel. Va spuneam adevarul.
( dar eu nu iau bani , pt ca nu dau consultanta )
Este o iluzie sa sperati ca banca o sa renunte la un codebitor, pentru ca dvs ati divortat si ati facut partaj voluntar cu fostul sot. O iluuziieee ...fara fundament. Logica juridica nu primeste asa ceva, si anume este opusa cu logica impulsului personal si a parerilor din popor.
AAAA, da, aduceti un codebitor POTENT in locul dvs, si banca o sa renunte la garantia persoanei dvs.
( potenta o apreciaza banca , nu dvs sau celalalt codebitor )
Priviti-o si asa - dvs, Mihaela, dati cu imprumut 1000 lei catre Ion si Maria, pentru ca acestia sa isi cumpere o bicicleta. Pentru mia de lei, Ion si Maria se obliga fata de Mihaela sa plateasca suma in solidar si la scadenta.
Ulterior, Ion si Maria se cearta si isi impart, intre ei, mamaliga, oalele, bicilcleta si ce mai au ei pe acolo ...
( cand si-au impartit mamaliga, oalele si bicilcleta, pe Mihaela nu au chemat-o )
Ion si Maria, merg, mai apoi, la Mihaela si ii spun ca : ei nu mai vor sa fie obligati in solidar fata de Mihaela, ca doar Ion (si eventual o alta persoana, Eva) sa fie obligat fata de Mihaela ...ca, uite asa au hotarat ei, adica Ion si cu Maria) ...
Eiiii bine, asa ceva, din punct de vedere juridic, nu se poate fara ACORDUL lui Mihaela. Pur si simplu, legea (in Romania) tine cu Mihaela.
Asa e si cu banca !!
In dreptul civil romanesc, poate fi schimbat creditorul fara acceptul debitorului, dar nu poate fi schimbat debitorul fara acceptul creditorului. Iar dvs @Mihaela sunteti debitor si banca este creditor.
NU pot nici sa va mint, nici sa va dau sperante. Va spun doar adevarul gol golut.
Si in plus, sa nu uitati ca dvs aveti o problema cu BANCA, nu cu cei care incearca sa va raspunda aici.
Un divort si un partaj facut la Notar nu obliga pe BANCA sa schimbe contractul aflat in derulare si sa elimine sau sa scimbe la cerere unul dintre contractanti. Pe ei nu-l intereseaza acest aspect. Si nu e prevazut la Clauze astfel de situatii.
Daca ar exista bani suficienti - solutia ar fi sa achitati impreuna acel credit, Astfel se inchide si contractul bancar si ar ramane sa refaceti partajul.
Credit ipotecar
cris113
Buna ziua As dori sa intreb daca am un credit ipotecar in care am calitatea de co-platitor , sotul fiind titularul creditului, in cazul divortului , lasandu-i ... (vezi toată discuția)