Bună seara,am și eu o întrebare Are dreptul angajatorul să mă treacă la 2 ore fără să mă anunțe sau fără semnătură mea pe motivul că are voie acuma cu situația covidului.
Multumesc
1. Potrivit Codului Muncii , angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu obligația informării și consultării sindicatului/a reprezentanților salariaților sau a salariaților, anterior comunicării deciziei salariatului.
Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.
Decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă se comunică salariatului cu cel puțin cinci zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii și se transmite în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) cel târziu cu o zi înainte de aplicarea măsurii. Decizia conține, printre altele, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile și drepturile salariale aferente.
2. Care este durata timpului de munca mentionata in contract?