avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, cum se poate transmite reducerea timpului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, cum se poate transmite reducerea timpului de lucru ...

Buna ziua,
cum se poate transmite reducerea timpului de lucru conf OU 132/2020 in Revisal?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 30 Septembrie 2020
Modificarea in sistem a inregistrarilor se poate face apasand butonul "Modificare" pozitionat in toolbarul din partea superioara a ecranului principal in sectiunea "Operatii contract" a meniului "Contracte":
Timp norma : cu timp partial
Durata timp de munca : cu timp partial
Repartizare timp munca : ore/zi ------ ore/noapte ------ inegal, dupa caz
Tip interval de repartizare : ore/zi ---- ore/saptamana ----- ora/luna, dupa caz
ce spuneti dvs inseamna modificare de contract din norma intreaga cu timp partial, ceea ce nu e corect deoarece nu modific contractul, ci reduc timpul de munca conf ordonantei, si contractul ramane cu norma intreaga conf art.112 din Codul muncii care e specificat in ordonanta.
Reducerea timpului de munca constituie tot o modificare de c.i.m. ... iar OUG 132/2020 nu prevede ce sustineti dvs.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
Sunt de aceeasi parere cu Valentina. Daca umblu la timpul de lucru si la salariu cum si de unde se face diferenta de brut? Cum se stabileste cat inseamana acei 75% ?
Eu am isi alte nelamuriri:: timpul de lucru se poate modifica pe toata luna? cate ore pe zi pot sa scad din programul de lucru? daca modific doar pentru 5 zile cati bani imi vor fi decontati? Pot solicita acest ajutor si pentru cei care lucreaza la domiciliu?
E ceva ce pare ca nu va face functionala aceasta ordonanta sau poate nu inteleg eu.

Multumesc.

margineanvalentina a scris:

ce spuneti dvs inseamna modificare de contract din norma intreaga cu timp partial, ceea ce nu e corect deoarece nu modific contractul, ci reduc timpul de munca conf ordonantei, si contractul ramane cu norma intreaga conf art.112 din Codul muncii care e specificat in ordonanta.

In OUG 132/2020se precizeaza la art.1 :
...
(2) Reducerea timpului de muncă în condițiile prevăzute la alin. (1) se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.
(3) Decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile și drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii și se transmite în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară producerii acesteia.
(4) Pe durata reducerii timpului de muncă în condițiile prevăzute la alin. (1) salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
(5) Indemnizația prevăzută la alin. (4) este suportată de angajator și se achită la data plății salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru șomaj după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Procedura de decontare a sumelor, precum și perioada de aplicare a măsurii prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
(6) În situația în care angajatorul nu recuperează indemnizația acordată potrivit alin. (5) de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, acesta nu are dreptul de a o recupera de la salariat.
(7) Indemnizația prevăzută la alin. (4) reprezintă venit de natură salarială și este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, în condițiile legii. Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
(8) În situația în care, în cursul aceleiași luni, salariatul obține atât venituri din salarii, cât și indemnizația prevăzută la alin. (4), în vederea impozitării, acestea se cumulează, în vederea acordării deducerii personale. Impozitul lunar se determină potrivit prevederilor art. 78 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
......
(10) Pe perioada de aplicabilitate a măsurii prevăzute la alin. (1), salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă, proporțional cu timpul efectiv lucrat.

In speta:
- reducerea timpului de munca inseamna modificarea duratei acestuia cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, situatie care determina si modificarea de salariu conform alin.10 .

- Reducerea timpului de muncă poate fi si pentru o luna, legea stabileste durata minima ... "pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna, am un srl (cod caen 3299) ce activeaza in domeniul confectionarii ... Anna85. Anna85. Buna, Am un SRL (cod CAEN 3299) ce activeaza in domeniul confectionarii articolelor de nunta si incasarile au fost afectate drastic (ex. 200 lei incasari in ... (vezi toată discuția)
Program de lucru zxz19 zxz19 buna ziua este corect daca completez astfel CIM in ceea ce priveste durata muncii? (la repartizarea programului sa trec 8 ore zi sau doar ore zi?) H. ... (vezi toată discuția)
Reducerea timpului de munca missbeauty missbeauty In calitate de angajator, sperand ca situatia grea in care ne aflam este temporara, nu doresc sa reduc din personal. In schimb as dori sa stiu daca este legal ... (vezi toată discuția)