avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dividende neincasate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dividende neincasate

Am fost asociat intr-o firma (SRL), pe care am parasit-o anul trecut, fara sa imi incasez dividendele realizate in ultimii 5 ani. As dori sa stiu, daca mai pot face vreun demers pentru a-mi recupera aceste dividende, intrucat caile amiabile au esuat lamentabil.
Este vorba de o suma consistenta.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:31, 4 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adica s-au repartizat dividendele in fiecare an prin bilant si nu le-ati ridicat (sau nu v-au fost platite din rea vointa) sau e acolo profit in balanta firmei dar nu s-au repartizat dividende in ultimii ani pana la data de cand nu mai sunteti asociat in firma? Trebuie sa vedeti clar in care din aceste situatii va aflati.
Daca s-au repartizat dividendele in fiecare an prin bilant, aveti 3 ani posibilitatea sa le solicitati chiar si in instanta si char daca numai sunteti asociat. Adica ati vandut partile sociale in 2019. Pentru anul 2019 nu mai puteti incasa nimic dar puteti pentru anii 2017 si 2018. Pentru perioadele mai vechi de 3 ani dreptul asupra dividendelor s-a prescris chiar daca ele nu v-au fost date din rea vointa, sumele de bani respective ramanand venit al firmei.
Daca e acolo profit in balanta firmei dar nu s-au repartizat dividende in ultimii ani prin bilant sau hotarare a adunarii generale pana la data de cand nu mai sunteti asociat in firma, atunci nu mai aveti ce face deloc pentru ca acel profi legal poate fi distribuit oricand, deci si dupa data iesirii dumneavoastra din firma.
Trebuie sa va grabiti sa actionati in instanta pentru recuperarea acelor sume ca dividende pentru anii 2017 si 2018, chiar si cu majorari de intarziere daca se poate dovedi ca fost rea vointa din partea lui si nu lipsa de lichiditati, daca pe cale amiabila nu va intelegeti cu asociatul ramas, dar sa nu treceti de limita celor 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare aga - dividende anna708 anna708 Unul dintre asociatii firmei, care este si angajat in firma, doreste sa acceseze un credit ipotecar personal, pentru care i se vor lua in calcul veniturile din ... (vezi toată discuția)
Retragere dividende 2018 2019 radulucian 22 radulucian 22 Pentru acesti 2 ani se retrag dividende pe admin, in cursul 2019, totalul depasind 12 salarii minime. Se plateste impozit 5% dividende la ridicare Se ... (vezi toată discuția)
Dividente emin3m_ emin3m_ Bună ziua. Am firma S. R. L și lucrez în Belgia ca prestări servicii de sudura. Nu am nici un asociat și plătesc impozit trimestrial 3% din venit. Sunt ... (vezi toată discuția)