avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Coronavirus - abuzuri la locul de munca
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Coronavirus - abuzuri la locul de munca

Buna ziua,

Voiam sa stiu daca se poate face ceva importiva unei companii care te obliga sa vii la birou pe timp de pandemie (in conditia actuala) desi se poate lucra de acasa si efectiv te abuzeaza.
Acesta este cazul companiei penru lucrez, o companie IT... desi nu avem suficiente birouri pentru toti, ei ne cheama la munca prin rotatie (30-60)si nu vor sa ne lase sa lucram de acasa. Motivul oficial? Securitate...desi de 6 luni de zile incoace lumea a tot lucrat de acasa...motivul real? Sa ne poata controla, sa stam sub ochii lor sa vada ca muncim, desi totul este transparent si se vede cat muncesti si daca muncesti. Ne tot dau mailuri sa ne anunte ca s-a mai infectat cineva din companie, dar "ca de obicei nu s-a luat virsul din cadrul companiei, acesta fiind cel mai sigur loc in care ne putem feri de covid19."

Faptul ca atata timp cat s-a lucrat de acasa toata lumea a fost sanatoasa si nici un angajat nu a avut covid, si dupa ce ne-au obligat sa venim la munca au inceput sa se imbolnaveasca angajatii, cred ca asta spune ceva. Ei refuza ideea ca te poti imbolnavi venind la munca si sa te infectezi in transportul in comun, care este foarte aglomerat. Ba chiar ne atrag atentia sa avem grija ce facem in timpul liber, ca daca ne imbolnavim, ne imbolnavim din cauza noastra. Am folosit exact cuvintele conducerii.. asa ceva mi se pare de domeniul fanteziei.

De asemenea, ieri stimata doamna manger general pe Romania (compania are filiale in mai multe tari), ne-a spus ca s-a adoptat o noua masura in cadrul companiei si nu vrea sa mai vada geci pe scaun si va trebui toti sa le bagam in dulap. Noi am crezut ca e masura fara sens luata de conducere pt prevenirea imbolnavirii cu sars cov 2, dar nu. Pur si simplu dansa nu suporta sa vada geci pe scaun prin birou din motive estetice. Maine, poimaine o sa ceara sa venim tunsi scurt si cu unghiile pilite. Si nu stau sa mai scriu, dar sunt si multe alte exemple din acestea. Nu voi scrie aici toate imbecilitatile pe care le face conducerea cu angajatii, pe mine ma interseaza in pricipal daca aceasta companie se poate reclama undeva sau sa se ia masuri legale impotriva ei, macar in sensul infectarii cu covid. Sincer, ne pun viata in pericol, unii dintre noi avand probleme de sanatate si mai si tratati ca niste sclavi fara drepturi.

Lucrul asta trebuie sa inceteze cumva, sa te muti la o alta companie ar fi o solutie, dar acesti oameni vor secatui in continuare alti oameni ce vor veni si ii vor distruge psihic si emotional, pentru ca ei asta fac. Impreuna cu mai multi oameni din companie cautam solutii pe care sa le adoptam impotriva acestei companii sau a persoanelor din conducere.

De asemenea, as vrea sa mai intreb daca compania are dreptul sa ne prelucreze datele biometrice, gen amprentele.
Cel mai recent răspuns: Ahreya , utilizator 10:14, 17 Noiembrie 2020
Buna ziua,
O prima optiune ar fi sa faceti plangere la ITM, mai ales ca de luni o sa intre in vigoare noi restrictii...
In plangere puteti arata ce ati sctis si aici- ca puteti lucra de acasa, la serviciu nu se respecta regulile de prevenire a infectarii cu covid...
Plus ca puteti face o plangere si la sediul "mama", poate ca dumnealor nu stiu ce se intampla aici pentru ca rapoartele primite de la conducere spun ca totul este ok...
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2020
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai ales în noile condiții se pot face multe demersuri legale: la ITM, Prefectura si nu numai...dar trebuie sa fiți uniți si sa luați atitudine.am consiliat angajați de la alte firme in aceeasi situatie si problema s-a rezolvat, fiind aplicate si amenzi...dar au avut curaj.mai ales ca acum avem și reglemwnrari stricte de luni...
Multumesc pentru raspuns. Am asteptat sa vedem ce decizii iau in continuare si pana la urma o mica parte de firma lucreaza de acasa si ceilalti suntem obligati sa venim la munca prin rotatie. Ni s-a dat o lista cu echipele care nu pot lucra de acasa din cauza activitatii specifice, echipa noastra fiind inclusa bineinteles.

Ni se baga pe gat articolul 1 din Hotararea Guvernului 856/2020, 935/2020 + prevederile din art 17 priving Legea 55/2010 care au fost modificate prin Ordonanta de urgenta nr 192/2010, conforma carora "pe durata starii de alerta, angajatorii dispun de munca a domiciliu sau in regim telemunca, unde specificul activitatii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2002 - Codul muncii, si ale Legii nr 81/2018 privind reglementare activitatii de telemunca" precum si prevederile art 21 din acelasi act normativ. Dispozitiile art. 108-110 din Legea nr 53/2003 - Codul muncii si ale Legii nr 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.

Totusi echipa noastra lucreaza prin rotatie 40-60 telemunca - birou, cu tenta sa sa fie 50-50. Deci practic putem lucra de acasa. S-au legat efectiv de "activitate specifica" ca sa faca cum vor ei. Cum pot sa spuna ca nu putem presta munca in regim de telemunca si ca suntem obligati sa venim la birou cand deja facem acest lucru prin rotatie?

Se mai poate face reclamatie la ITM in cazul asta? Ce atitudine putem adopta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

legea 132/2020 telemunca si cei 2500 de lei RamonaBG RamonaBG Buna ziua, As avea o intrebare ce tine de legea 132/2020. Angajatorul meu sustine ca prin aceasta lege a primit suma de 2500 de lei pentru fiecare angajat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am informat angajatorul ca sunt insarcinata si la ... NSteph NSteph Buna ziua, Am informat angajatorul ca sunt insarcinata si la cateva zile de la anunt mi s-a trimis de la HR o informare de la medicina si protecția ... (vezi toată discuția)
Necesitatea ca toti oamenii sa poarte masti de protecție daca ies în public CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Este necesar sa purtati toti masti de protectie pentru a impiedica transmiterea noului coronavirus. În acest mod nimeni nu va mai fi infectat sau cel puțin ... (vezi toată discuția)