avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua. Este recidiva cazul următor? În 2016 ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua. Este recidiva cazul următor? În 2016 exista o sentința ...

Buna ziua. Este recidiva cazul următor?
În 2016 exista o sentința definitiva de condamnare 1 an și 4 luni cu suspendare și 2 ani supraveghere pentru conducere sub influenta alcoolului. În 2020, în urma unui accident rutier ușor, victima face plângere penala existând posibilitatea de a se ajunge la proces pentru vătămare corporala din culpa . Aceasta a doua posibila infracțiune atrage starea de recidiva dacă este vătămare corporala din culpa?
Muktumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:58, 9 Noiembrie 2020
Infractiunile savarsite din culpa nu atrag starea de recidiva.
Mulțumesc pentru răspuns.
Credeam ca în cazul în care prima condamnarea a fost "dobândită" în urma unei infracțiuni din cupla atunci nu este recidiva. Citisem art 42 din NCP... Dar înțeleg ca la art 41 e reglementat... Nefiind cu intenție sau intenție depasita
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2020
cses, utilizator
Este bine sa aveti aparare calificata la proces intrucat nu starea de recidiva stabileste o pedeapsa in toate ipotezele ci intreaga situatie din noul caz.
De aceea, o pedeapsa cu executare se poate aplica inca de la prima infractiune savarsita si tot la fel si in cazul celei de a doua infractiuni fara a fi obligatoriu sa existe o stare de recidiva.

Sunt situatii in care se aplica o pedeapsa cu inchisoare cu executare inca de la prima infractiune savarsita si nu de la a doua.

In concuzie, este bine sa intelegeti un lucru, paza buna trece primejdia rea.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mulțumesc.
Era un posibil scenariu.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2020
cses, utilizator
Daca nu veti fi trimis in judecata nu exista niciun risc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto cu vatamare corporala catalin potoasca catalin potoasca Buna ziua , am avut si eu un accident auto care sa lasat cu vatamarea corporala a celuilalt sofer si asi vrea sa stiu daca starea mea de recidivist pentru o ... (vezi toată discuția)
Metanol, ucidere din culpa dariaelena89 dariaelena89 Buna ziua, as avea si eu doua intrebari pentru expertii din domeniu::O 1) Cum se stabileste pedeapsa la concursul de infractiuni intre ucidere din culpa art ... (vezi toată discuția)
Recidiva Libert1986 Libert1986 Am si eu o intrebare. Daca primul termen consta intr-o hotarare de condamnare pentru o infractiune intentionata iar pedeapsa aplicata este inchisoarea mai mare ... (vezi toată discuția)