Conform Codului administrativ, raportul de serviciu încetează de drept în cazul în care s-a dispus condamnarea definitivă a funcționarului pentru următoarele infracțiuni: infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei.
Va trebui să analizați și să vedeți pentru ce infracțiune ați fost condamnat, dacă a fost săvârșită din culpă sau cu intenție și dacă acea infracțiune intenționată v-ar face incomptabilil cu exercitarea funcției publice. Chiar dacă legea prevede că va interveni de drept încetarea raportului de serviciu, este necesar, totuși, un act administrativ al conducătorului instituției în care să se constate această încetare.
Neglijența în serviciu este încadrată la infracțiunile de serviciu.
Ca atare, raportul dumneavoastră de serviciu va înceta de drept, conform Codului administrativ, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.
Dacă hotărârea a rămas definitivă de anul ăsta, nu contează că fapta a fost săvârșită acum 6 ani și pe perioada în care nu erați funcționar public. Ar fi fost în avantajul dumneavoastră dacă intervenea reabilitarea sau dezincriminarea faptei. Dar dacă ați fost recent condamnată, chiar și cu amendă, abia după ce plătiți amenda curge termenul de reabilitare de 3 ani.