avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Condominiu sau nu ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Condominiu sau nu ?

Buna ziua, am o dilema legata de condominiu. Mai exact daca pe un teren sunt construite mai multe case , fiecare fiind proprietate individuala, au un drum de acces privat catre drumul public, drumul privat fiind proprietate comuna. Si daca fiecare proprietate are carte funciara individuala, drumul are deasemeni carte funciara individuala si nici nu exista o carte funciara colectiva a intregului teren, acesta poate fi asimilat unui condominiu ? Multumesc !
Conform art. 2 lit H din Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, complexul despre care vorbiti ar putea fi considerat condominiu:
h) condominiu - imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin
3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz,
și cote-părți indivize de proprietate comună;
Conform punctului b scrie imobil format din teren, dar sunt mai multe terenuri separate, asta ziceam, nu este un teren comun, nu mai exista carte funciara a unui teren comun, decat asupra terenului care este folosit ca drum de acces, iar pe acesta nu sunt constructii.
Am gasit aceasta definitie,:
Condominiu
Definitie: Imobilul format din teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele proprietati sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru fiecare unitate individuala aflata in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.

Constituie condominiu:
un corp de cladire multietajat sau, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna, fiecare tronson cu una sau mai multe scari din cadrul acestuia;
un ansamblu rezidential format din locuinte si constructii cu alta destinatie, individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care proprietatile individuale sunt interdependente printr-o proprietate comuna fortata si perpetua

Stie cineva daca mai este in vigoare s-au a fost modificata ?
conform art. 3, al. 3 din Legea 196/2018
(3) În sensul art. 2 lit. h), constituie condominiu:
a) clădiri cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație în care există proprietăți individuale și
proprietăți comune;
b) clădiri multietajate; un tronson cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii multietajate în
cazul în care se poate delimita proprietatea comună;
c) un ansamblu rezidențial format din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate
izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale.


Care este sensul in care puneti intrebarea? De ce va intereseaza?
Intrebarea o pun in sensul in care un furnizor de utilitati ne considera condominiu, noi avem proprietati separate, casele nu au fost construite ca si cum ar fi un conominiu, nu avem si nici nu vrem sa ne complicam cu asociatie de proprietari/locatari Practic suntem independenti unii de ceilalti mai putin in cazul unui furnizor de utilitati care dupa 2 ani vrea sa anuleze contractele individuale si sa faca unul comun.... Acesta invoca tocmai punctul c) de mai sus, dar in definitia pe care am citat-o mai sus terenul trebuie sa fie cumva comun, sa fie o carte funciara colectiva, sa ateste ceva ansamblul rezidential. Pe principiul de la punctul c) daca de la capatul unei strazi se construieste o zona noua chiar de constructori diferiti se poate interpreta ca sunt toti un singur condominiu... chiar daca sunt terenuri separate...

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de proprietari de blocuri izolate cristi.c cristi.c Buna ziua, Vin cu o intrebare legata de infiintarea unei asociatii de proprietari: Suntem un cartier nou de blocuri (ansamblu rezidential), iar pentru ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cei de la apă-canal ilfov ne obligă să ne constituim ... Bună ziua! Cei de la Apă-Canal Ilfov ne obligă să ne constituim într-o asociație de proprietari deoarece avem un drum de servitute, comun și ne ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru transformarea asociatiei de locatari ... Mainerici  Ctin Mainerici Ctin Care este procedura pentru transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari ? CA (vezi toată discuția)