Sunt o tanara insarcinata la primul copil si as vrea sa aflu mai multe detali referitoare la cotizatia pentru cresterea copilului.
Am doua locuri de muca unul cu carte de muca ptr 8 ore/ zi
si cel de al 2-lea cu contract de colaborare pe perioada nedeterminata tot de 8 ore/zi.
Intrebarea mea este urmatoarea: pot solicita prima pentru nastere din ambele locuri de munca?
si se acumuleaza venitul din ambele locuri ? cel brut sau net?
Prima pentru nastere o puteti solicita de la ambele societati , venitul net se cumuleaza la acordarea concediului pentru cresterea copilului de pana la 2 ani
Prima de nastere se solicita de la unitatea unde sunteti angajata cu contract individual de munca.
In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului se va calcula in procent de 85% din veniturile nete obtinute, atat din contractul de munca , cat si din contractul de colaborare.
Multumesc pentru raspunsul Dumnavoastra atat de rapid.
Mai am o nedumerire: o sa imi poata da doctorita concediu medical in doua exemplare, ca sa pot duce la ambele locuri de munca?
1. Medicul nu poate da doua sau mai multe randuri de certificate medicale.
2. Iata ce spune Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii legalizate. Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1 din prezentele norme.
3. La al doilea loc de munca, unde aveti contract de colaborare, nu vi se poate plati certificatul medical deoarece nu munciti in baza unui contract individual de munca. Acest venit se ia in calcul, insa, pentru CCC pana la varsta de 2 ani.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete.