un angajat a adus concediu medical desi e angajat doar de doua luni la noi la firma...el nu vrea sa-mi dea dovada ca a lucrat in alta parte inca 4 luni inainte de a fi angajat la noi....sa pot recupera si eu banii de la cass....ii pot refuza certificatul medical?
Conform OUG 158/2005, pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, persoanele trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
b) să prezinte adeverința de la plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
...
În înțelesul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, constituie refuzuri justificate la plata indemnizațiilor următoarele situații:
a) nu se face dovada calității de asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate; b) neîndeplinirea stagiului complet de asigurare, cu excepțiile prevăzute de lege;
....
OUG 158/2005
Art.7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
(la 19-12-2017, Articolul 7 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 9, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 99 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1005 din 19 decembrie 2017 )
Buna ziua
Alexandra Leonov
As dori sa stiu daca pot sa intru in concediu cu risc find insarcinata in 3
luni dar ne avand inca un an de munca...imi dauneaza la indemnizatie ... pe 11 07 ... (vezi toată discuția)