Lucrez intr-o institutie publica, birou in care activam doar femei si suntem puse sa ne caram hartia pentru xerox, min 5 cutii-maxim 10 cutii pe luna, distanta apreciabla, dintr-o cladire in alta (2 etaje una -2 etaje cealalta).In fisa postului nu avem atributii de administrativ, Avem compartiment administrativ in cadrul serviciului. Am facut informari directorului, cu legislatia privind dreptul muncii, contractul colectiv, ssm.
Nu-l intereseaza sau nu pricepe, ne-a scris ca totul ramane la fel.
Fara sa punem in calcul , ca o parte dintre noi ca avem probleme medicale care atesta ca nu putem ridica greutati dar nu am vrut sa uzam de ele. Consecintele negative indreptate asupra noastra o sa fie....Ce mai putem face legal in asa fel incat compartmentul administrativ sa-si faca datoria si sa ne asigure materialele necesare indeplinirii atributiilor. Am uitata sa precizez , facem parte din compartimentul juridic... . Multumesc, orice sfat conteaza . Toata munca noastra vine listata, daca nu avem hartie ...
O functie de conducere si doua colege angajate pe functia de consilier juridic, si totusi intampinam dificultati , cu toate informarile sustinute cu art din Codul muncii, SSM, contract colectiv, statutul juristului.
O varianta ar fi sa faceti plangere la ITM pentru nerespectarea legislatiei SSM.
La aceeasta puteti atasa si copii de pe fisele de aptitudine in care scrie ca nu aveti voie sa carati greutati peste o anumita valoare...
Daca ne referim la greutatea ce poate fi transportata de o femeie, HG nr. 1051/9.08.2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare mentioneaza:
-Art. 4 Angajatorul trebuie sa ia masuri tehnico-organizatorice necesare sau trebuie sa utilizeze mijloace corespunzatoare, in special echipamente mecanice, pentru a evita necesitatea manipularii manuale a maselor de catre lucratori.
-Art. 5 In cazurile in care nu se poate evita necesitatea manipularii manuale a maselor de catre lucratori, angajatorul trebuie sa ia masuri organizatorice corespunzatoare, sa utilizeze mijloace adecvate sau sa furnizeze lucratorilor aceste mijloace, pentru a reduce riscul pe care il implica manipularea manuala a acestor mase, luand in considerare elementele de referinta prevazute in anexa nr. 1.
-Art. 6 In toate cazurile in care manipularea manuala a maselor de catre lucrator nu poate fi evitata, angajatorul trebuie sa organizeze posturile de lucru astfel incat manipularea sa fie cat mai sigura si cu risc cat mai mic posibil pentru sanatate, fiind obligat de asemenea:
a) sa evalueze, in prealabil, conditiile de securitate si de sanatate pentru tipul de lucrare respectiv si sa examineze in special caracteristicile maselor, potrivit prevederilor anexei nr. 1;
b) sa urmareasca evitarea sau reducerea riscurilor pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare, prin adoptarea de masuri corespunzatoare, avand in vedere caracteristicile mediului de munca si cerintele activitatii, potrivit prevederilor anexei nr. 1.
Sesizati angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data si cereti-i sa respecte legea.
Exista un aspect - in legislatie se face referire la o greutate maximala. Puteti primi un raspuns de genul: nu va obliga nimeni sa carati toata hartia o data, carati cate un singur top de hartie si nu veti avea probleme medicale.
Fisa de post trebuie sa mentioneze modul de aprovizionare cu hartie pentru a va desfasura activitatea. Solicitati angajatorului sa completeze fisa de post cu acest aspect.
Daca nu se iau niciun fel de masuri puteti sesiza ITM, in scris cu nr. de inregistrare/ data.