Am un frate (31 ani), adult, casatorit (cu un copil de 2 ani si 10 luni, unul de 1 an si unul in curs de nastere in 2021). Acum are domiciliul – el, in casa parintilor nostri, sotia lui in casa parintilor ei.
Dar in fapt domiciliaza in casa parintilor sotiei lui (fara vreo forma legala de inregistrare).
Ii expira buletinul si doreste sa isi refaca buletinul cu domiciliul tot in casa parintilor nostri, desi intre timp el si-a achizitionat o casa cu teren langa casa soacrei lui.
Parintii mei domiciliaza intr-un judet, iar ai sotiei lui in alt judet.
Eu am locuinta personala in care si domiciliez.
1. Copiii la nastere trebuie sa aiba domiciliul declarat la unul dintre parinti (daca acestia au domicilii diferite)? Pt ca daca asa este, probabil au fost inregistrati la parintii nostri (deoarece la acel moment fratele nu avea proprietate personala)
2. Daca fratele isi face domiciliul in casa parintilor nostri, ar putea avea acest fapt vreo influenta asupra dreptului la proprietatea parintilor in cazul decesului unuia sau al ambilor parinti?
Mentionez ca fratele a incercat sa se mute cu sotia si copiii in casa parintilor mei, dar mama nu a acceptat acest lucru.
In cazul decesului unuia din parinti, daca el s-ar muta acolo cu copiii, eu as pierde dreptul de proprietate asupra imobilului, prin simplul fapt ca el ar ocupa imobilul, si ca ar fi si domiciliat in acte acolo?
Exista o lege care spune ca daca ai copii minori nu poti fi dat afara dintr-un imobil in care domiciliezi?
Buna ziua,
Domiciliul il poti avea oriunde daca ai acceptul proprietarului de a face asta.
La fel si copiii acestuia.
Nu va afecteaza cu nimic dreptul la mostenire faptul ca acesta locuieste acolo, tot acelasi procent o sa mosteniti.
Dar se poate sa ca dumnealui sa ceara o cota mai mare sau despagubire pentru faptul ca a mai construit ceva acolo ( a crestut valoarea mostenirii).
Insa, daca el se muta in apartamentul parintilor in timpul vietii acestora, dupa decesul parintilor mai poate fi scos din casa? el si copiii minori avand domiciliul acolo?
adica poate ocupa abuziv imobilul si sa se opuna vinderii acestuia? iar eu ca si mostenitor legal sa nu pot actiona in niciun fel si sa nu pot beneficia de 50% din mostenire?
Intreb pentru ca are intentia sa se mute acolo, si nu a putut face acest lucru din cauza mamei, care s-a opus.
Poate fi evacuat, nu asta este problema.
Dupa decesul parintilor/unui parinte va trebui sa cereti dezbaterea succesiunii prin instanta daca nu va intelegeti amiabil. Si ar fi de preferat sa consultati si un avocat.
In instanta se poate cere atribuirea imobilului catre fratele dvs si despagubirea dvs., asa numita sulta.
Dar toate acestea mai depind si daca parintii si fratele dvs. incheie un contract de vanzare-cumparare, donatie, intretinere... Si nu-i puteti impiedica in vreun fel sa faca asta, pot face ce doresc cu propriul bun si nu sunt obligati sa lase ceva mostenire.
De aceea zic sa consultati un avocat dupa decesul acestora/unuia dintre parintii dvs.