Buna seara. Supun atentiei dvs o problema a unei prietene a mamei mele.
In 2005 aceasta a avut un atac cerebral. Anul acesta in martie a fost internata din nou dar a ramas cu o deficienta in vorbire (inventeaza cuvinte deoarece nu si le aminteste). Am inceput demersurile pentru a depune dosarul la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Am avut rabdarea necesara pentru a astepta ore intregi la rand de fiecare data cand imi solicitau un nou document (in afara de cele din lista ). In sfarsit, m-au programat pentru comisie siam dus-o pe prietena mamei mele. Pot sa spun ca a fost o experienta umilitoare. Biata femeie are probleme psihiatrice (cu ani in urma a fost internata la psihiatrie), are probleme in a intelege si a fi inteleasa, etc. Este o doamna in varsta de 75 ani, culta si cu mult bun simt, dar boala isi spune cuvantul. Intrebata fiind de d-na psiholog din comisie in ce zi suntem, aceasta, nu a stiut sa raspunda. La care, aceasta a inceput sa tipe la biata femeie acuzand-o ca se preface, ca nu este posibil sa nu stie ce zi e, etc. Am fost nevoita sa depun si 2 adeverinte medicale de la 2 medici oftalmologi deoarece d-na in cauza sufera si de glaucom. In afara diagnosticului, medici au scris ca "nu colaboreaza". Ceea ce este adevarat. Cand i se spunea sa faca diverse miscari cu capul trebuia sa i le arat eu deoarece nu le intelegea. Cand am depus la comisie si aceste 2 certificate medicale doamna doctor le-a rupt afirmand ca ea nu trimite la Bucuresti asemenea certificate (cu mentiunea "nu colaboreaza). Le-am dat fisa medicala de la medicul de familie in xerocopie, le-am dat si o adeverinta de la medicul specialist din spitalul de psihiatrie in care a fost internata, etc. Cand am luat rezultatul Comisiei nu-mi venea sa cred:"se incadreaza in gradul de handicap 0". Intre timp, in octombrie, aceasta doamna a mai avut un atac cerebral, iar de data aceasta a ramas la pat. Nu comunica, e imobilizata, trebuie hranita, schimbata, spalata, etc. De ea are grija sotul ei care si el a fost operat de inima in vara aceasta. Cu toate ca este bolnav si el, saracul om gateste, face menajul si o ingrijeste cu multa dragoste. Acum incerc sa-i depun si lui dosarul pentru incadrare in grad de handicap (sper sa nu intampin aceleasi probleme deoarece el are proteza).
Intrebarea este: vreau sa fac contestatie dar nu stiu exact cui ma adresez: Comisiei Bucuresti sau in Contencios la Tribunal?
Va multumesc pentru ajutor.
Contestatia se depune la cabinetul teritorial de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, care a facut expertizarea sau revizuirea medicala si care are obligatia de a inainta cererea in termen de 10 zile de la data inregistrarii, impreuna cu dosarul medical, cabinetului judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
Medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca rezolva contestatia in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia.
Decizia emisa de medicul expert al asigurarilor sociale de solutionare a contestatiei cu privire la gradul de invaliditate poate fi contestata la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
Impotriva deciziei trebuie sa faceti in termen de 30 de zile contestatie la Casa teritoriala de pensii si apoi impotriva raspunsului acesteia tot in 30 de zile contestatie la Tribunal, sectia litigii de munca si asigurari sociale
Multumesc mult pentru raspunsuri. Nu stiu daca am descris corect situatia. Doamna este pensionara, are 75 ani, dar vreau sa-i obtin un certificat de handicap pentru a beneficia de anumite facilitati. Avand in vedere situatia (ea este la pat iar sotul operat de inima), orice facilitate este bine venita (asistent personal, cantina etc.) Contestatia trebuie formulata impotriva Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap deoarece au emis un Certificat de Incadrare in grade de handicap - gradul 0 - nu beneficiaza de facilitati.
Aici este nedumerirea mea. Contestatia o depun la Comisia Centrala din Bucuresti sau la Tribunal - contencios administrativ.
Va multumesc.
De fapt este vorba de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, iar reglemenarile in protectia persoanelor cu handicap este facuta de Legea nr.448/2006, republicata. Persoana in cauza a solicitat eliberarea unui certificat care sa ateste faptul ca este afectata de un handicap sever ceea ce a presupus examinarea in fata comisiei pe care am amintit-o mai sus. Procedura contestatiei importiva acelui certificat este prevazuta in Legea nr.448/2006, in sensul ca respectiva contestatie se depune la comisia judeteana, iar aceasta are obligatia ca in termen de 5 zile de la comunicare sa trimita dosarul complet impreuna cu contestatia la Comisia Superioara de Evaluare de pe langa A.N.P.H.
Multumesc tudorian. Voi depune contestatia la Comisia Judeteana. Am lecturat atat Legea 448/2006 cat si anexa la art. 762/1.992/2007 a Ministrului M.OF. 885 bis dar nu am gasit nicaieri unde trebuie sa ma adresez pentru a contesta neincadrarea in grad de handicap.
Va multumesc si va doresc un an nou plin de realizari.