avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie impotriva (ne)incadrarii in grad de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie impotriva (ne)incadrarii in grad de handicap

Buna seara. Supun atentiei dvs o problema a unei prietene a mamei mele.
In 2005 aceasta a avut un atac cerebral. Anul acesta in martie a fost internata din nou dar a ramas cu o deficienta in vorbire (inventeaza cuvinte deoarece nu si le aminteste). Am inceput demersurile pentru a depune dosarul la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Am avut rabdarea necesara pentru a astepta ore intregi la rand de fiecare data cand imi solicitau un nou document (in afara de cele din lista ). In sfarsit, m-au programat pentru comisie siam dus-o pe prietena mamei mele. Pot sa spun ca a fost o experienta umilitoare. Biata femeie are probleme psihiatrice (cu ani in urma a fost internata la psihiatrie), are probleme in a intelege si a fi inteleasa, etc. Este o doamna in varsta de 75 ani, culta si cu mult bun simt, dar boala isi spune cuvantul. Intrebata fiind de d-na psiholog din comisie in ce zi suntem, aceasta, nu a stiut sa raspunda. La care, aceasta a inceput sa tipe la biata femeie acuzand-o ca se preface, ca nu este posibil sa nu stie ce zi e, etc. Am fost nevoita sa depun si 2 adeverinte medicale de la 2 medici oftalmologi deoarece d-na in cauza sufera si de glaucom. In afara diagnosticului, medici au scris ca "nu colaboreaza". Ceea ce este adevarat. Cand i se spunea sa faca diverse miscari cu capul trebuia sa i le arat eu deoarece nu le intelegea. Cand am depus la comisie si aceste 2 certificate medicale doamna doctor le-a rupt afirmand ca ea nu trimite la Bucuresti asemenea certificate (cu mentiunea "nu colaboreaza). Le-am dat fisa medicala de la medicul de familie in xerocopie, le-am dat si o adeverinta de la medicul specialist din spitalul de psihiatrie in care a fost internata, etc. Cand am luat rezultatul Comisiei nu-mi venea sa cred:"se incadreaza in gradul de handicap 0". Intre timp, in octombrie, aceasta doamna a mai avut un atac cerebral, iar de data aceasta a ramas la pat. Nu comunica, e imobilizata, trebuie hranita, schimbata, spalata, etc. De ea are grija sotul ei care si el a fost operat de inima in vara aceasta. Cu toate ca este bolnav si el, saracul om gateste, face menajul si o ingrijeste cu multa dragoste. Acum incerc sa-i depun si lui dosarul pentru incadrare in grad de handicap (sper sa nu intampin aceleasi probleme deoarece el are proteza).
Intrebarea este: vreau sa fac contestatie dar nu stiu exact cui ma adresez: Comisiei Bucuresti sau in Contencios la Tribunal?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 12:44, 24 Ianuarie 2010
Conform legislatiei in materie comisia de evaluare are obligatia sa se prezinte la domiciliul persoanei care a cerut sa se constate ca este persoana cu handicap!
Multumesc din nou tudorian. Nu au fost la doamna acasa deoarece eu am dus-o la evaluare. Dar, pana cand au eliberat certificatul gradul 0 doamna a mai avut un atac si a ramas in semicoma. Gradul 1 cu AP i l-au dat pt. ca are glaucom si boala Basedow. In afara de avc si hipertensiune. Are si dementa mixta si alzhaimer. Dar astea sunt urmare a atacului cerebral.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
ni_leta, utilizator
Pentru nesimtire, obrazinicie si nu in ultimul rand incalcarea legii in materie cei vinovati ar trebui sa plateasca pentru suferintele cauzate acelei persoane in varsta.
Aveti dreptate. Ce sa va spun. Doamna este la pat, hranita cu lingurita si siringa, intoarsa la 3 ore pt. ca face rani pe corp, etc. Sotul operat de inima. Sa nu mai spun ca mi-au intors dosarul de 6 ori. De fiecare data mai solicitau cate un inscris. De prima data le-am depus copie xerox a fisei de la medicul de familie. Acolo erau toate inscrisurile de care aveau nevoie. Si totusi, primul certificat era gradul 0, fara drepturi, nu necesita ingrijire, etc. Contestatia nu au trimis-o la Bucuresti ci m-au chemat sa se rezolve local. Oricum, bine ca macar acum, dupa 9 luni de alergari, i-au dat drepturile. Le-am spus ca daca nu eram eu sa ma ocup de dosar, un om bolnav cum este sotul doamnei ar fi renuntat pt. ca nu ar fi facut fata.
In acest caz se impune o plangere penala formulata impotriva celor vinovati. Conform legislatie in materie, comisia locala de evaluare a persoanelor cu handicap adulte avea obligatia sa trimita contestatia impreuna cu dosarul contestatoarei la Bucuresti, la Comisia Superioare de Evaluare a Pesoanelor cu Handicap Adulte. tosi, trebuie in considerare latura pozitiva a situatiei in sensul ca a fost incadrata in grad de handicap grav! Insa atentie, sa nu apara probleme de natura penala la care va trebui sa dea socoteala persoanele vinovate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in grad de handicap asedy asedy Am o ruda care a avut atac cerebral acum 5 luni.IIn prezent are mana stanga paralizata complet,sta la pat si numai tinindu-se de gatul altei persoane poate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie handicap deeafily deeafily Buna ziua! Am fost diagnosticata cu Limfom Hodgkin. Cineva mi-a sugerat sa imi fac pensie de handicap.As vrea sa stiu daca in cazul acestei boli am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Acordarea ajutorului pentru persoanele cu handicap pentru persoane imobilizate ContSters23492 ContSters23492 Buna ziua, Numele meu este Sorina Dumitru si am o mare nelamurire. In urma cu cateva saptamani, unchiul meu, in varsta de 79 de ani, a facut un atac ... (vezi toată discuția)