avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie impotriva (ne)incadrarii in grad de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie impotriva (ne)incadrarii in grad de handicap

Buna seara. Supun atentiei dvs o problema a unei prietene a mamei mele.
In 2005 aceasta a avut un atac cerebral. Anul acesta in martie a fost internata din nou dar a ramas cu o deficienta in vorbire (inventeaza cuvinte deoarece nu si le aminteste). Am inceput demersurile pentru a depune dosarul la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Am avut rabdarea necesara pentru a astepta ore intregi la rand de fiecare data cand imi solicitau un nou document (in afara de cele din lista ). In sfarsit, m-au programat pentru comisie siam dus-o pe prietena mamei mele. Pot sa spun ca a fost o experienta umilitoare. Biata femeie are probleme psihiatrice (cu ani in urma a fost internata la psihiatrie), are probleme in a intelege si a fi inteleasa, etc. Este o doamna in varsta de 75 ani, culta si cu mult bun simt, dar boala isi spune cuvantul. Intrebata fiind de d-na psiholog din comisie in ce zi suntem, aceasta, nu a stiut sa raspunda. La care, aceasta a inceput sa tipe la biata femeie acuzand-o ca se preface, ca nu este posibil sa nu stie ce zi e, etc. Am fost nevoita sa depun si 2 adeverinte medicale de la 2 medici oftalmologi deoarece d-na in cauza sufera si de glaucom. In afara diagnosticului, medici au scris ca "nu colaboreaza". Ceea ce este adevarat. Cand i se spunea sa faca diverse miscari cu capul trebuia sa i le arat eu deoarece nu le intelegea. Cand am depus la comisie si aceste 2 certificate medicale doamna doctor le-a rupt afirmand ca ea nu trimite la Bucuresti asemenea certificate (cu mentiunea "nu colaboreaza). Le-am dat fisa medicala de la medicul de familie in xerocopie, le-am dat si o adeverinta de la medicul specialist din spitalul de psihiatrie in care a fost internata, etc. Cand am luat rezultatul Comisiei nu-mi venea sa cred:"se incadreaza in gradul de handicap 0". Intre timp, in octombrie, aceasta doamna a mai avut un atac cerebral, iar de data aceasta a ramas la pat. Nu comunica, e imobilizata, trebuie hranita, schimbata, spalata, etc. De ea are grija sotul ei care si el a fost operat de inima in vara aceasta. Cu toate ca este bolnav si el, saracul om gateste, face menajul si o ingrijeste cu multa dragoste. Acum incerc sa-i depun si lui dosarul pentru incadrare in grad de handicap (sper sa nu intampin aceleasi probleme deoarece el are proteza).
Intrebarea este: vreau sa fac contestatie dar nu stiu exact cui ma adresez: Comisiei Bucuresti sau in Contencios la Tribunal?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 12:44, 24 Ianuarie 2010
ni_leta, miltumesc, sarut mana!Vin cu date suplimentare pe legea cu nr.448/2006, republicata!
Inteleg ca doamna pe care doriti s-o ajutati a suferit o inrautatire a starii de sanatate dupa respingerea dosarului sau de catre Comisia de Evaluare. Cred ca ar fi mai bine sa va adresati din nou comisiei dovedind cu acte medicale schimbarile survenite si care cu siguranta nu mai pot fi neluate in seama de catre Comisie. La solicitarea dvs, pentru pacienta imobilizata la pat, Comisia se va deplasa la domiciliul ei, dvs trebuie doar sa le asigurati transportul membrilor acesteia.
Multumesc Florentina Mihaela pentru raspuns. Este adevarat. Doamna a suferit o inrautatire a starii de sanatate dupa respingerea dosarului. Ceea ce ma irita este faptul ca d-na Presedinta a Comisiei a rupt - in fata mea - doua certificate medicale care atestau ca bolnava sufera si de glaucom. Privesc la acest mod de a trata persoanele ca fiind unul lipsit demnitate si respect. Iar respectul mi-l datoreaza si mie. Pentru ca la retributia pentru acest loc ocupat de respectiva d-na "doctor" contribui si eu. Prietena mamei mele este intr-adevar foarte bolnava. Dar aceleasi boli le avea si in momentul in care am depus dosarul. AVC repetitiv, boala basedow, glaucom,dementa mixta, tulburare afectiva organica, scorul MMSE -ului este 4, etc. Acesta este motivul pentru care prefer sa nu mai pierd timpul cu o alta evaluare ci voi depune contestatia.
Va doresc un an nou plin de realizari.
Contestatia se depune in termen de 30 de zile de la comunicarea cerificatului prin care s-a respins incadrarea in handicap, la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap adulte. (art.13 alin.(2), (3) si (4) din Metodologia privind organizarea si functionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, aprobata prin H.G. nr.430/2008). A se vedea si dispozitiile art.59 lit.a) si b) din Legea nr.448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Multumesc din nou tudorioan. O voi depune maine si sper ca rezultatul va fi unul pozitiv. Intre timp am lecturat anexa la art. 762/1992/2007 a Ministrului, M.Of. 885 bis si spre surprinderea mea am vazut ca AVC-ul se incadreaza - in situatia doamnei - chiar la gradul 1 - handicap grav.
O zi buna.

Alte discuții în legătură

Incadrare in grad de handicap asedy asedy Am o ruda care a avut atac cerebral acum 5 luni.IIn prezent are mana stanga paralizata complet,sta la pat si numai tinindu-se de gatul altei persoane poate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie handicap deeafily deeafily Buna ziua! Am fost diagnosticata cu Limfom Hodgkin. Cineva mi-a sugerat sa imi fac pensie de handicap.As vrea sa stiu daca in cazul acestei boli am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap - pensionar bastti bastti Buna ziua Sotia mea este pensionata de boala gradul II pentru diagnosticul : metaplazie mieloida cu mielofibroza , linfom not Hotkin (tratat cu 8 sedinte de ... (vezi toată discuția)