Se poate intocmi un act autentic ( la notar) sau sub semnatura privata ( intre parti in particular ).
E suficient un singur exemplar, dar puteti face cate unul pt fiecare parte, daca doriti.
Pentru intocmirea contractului de comodat nu trebuie anexata copie dupa actul de vanzare-cumparare, dar sigur va va trebui o copie dupa acesta de cate ori veti dori sa depuneti cereri/documente la institutiile publice, ORC etc. ( e bine sa aveti o copie ).
Puteti specifica faptul ca din imobil se foloseste o camera. Dar nu vad rostul, pt ca un comodat nu naste obligatii decat pt o singura parte ( comodatarul, adica cine foloseste bunul) mai precis obligatia de restituire. Deci chiar daca faceti pt tot imobilul e acelasi lucru. Dvs alegeti.
Succes!
In 3 exemplare-unul la registru, unul pt dvs si unul pt proprietari.Anexati copie dupa actul de proprietate.Daca folositi o singura camera puteti mentiona acest lucru in contract.
Este corect sa mentionati "o camera" in contract; puteti (de la 1 ian 2010) sa includeti pe cheltuielile firmei si cota-parte din cheltuielile de intretinere chiar fara sa fie factura pe "societate", in baza contractului de comodat.
Daca nu specificati "o camera", cum veti explica organului fiscal ca 100% din spatiu (si timp) folositi imobilul ca sediu social (in scopul obtinerii de venituri comerciale)?:rtfm:
Succes!
doi coproprietari, firma, si Registrul Comertului, deci 4 exemplare
Contractul de comodat este un contract prin care o persoana (fizica sau juridica) care este proprietarul unui bun, da acel bun in folosinta gratuita altei persoane, pe o perioada determinata.
Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.
Contractul de comodat este esentialmente gratuit, deci nu se percepe nici o suma de bani in schimbul cedarii folosintei.
In concluzie, contractul de comodat nu trebuie inregistrat la Administratia Financiara.
TOTUSI DACA SE OBTIN VENITURI, Codul Fiscal, la art. 81 alin. (2),prevede:
"Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia să depună o declaraţie privind venitul estimat, în termen de 15 zile de la încheierea contractului între părţi. Declaraţia privind venitul estimat se depune o dată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părţi."
Comodatul este valabil pana la expirarea termenului stipulat in contract. Acest termen este stabilit de comun acord intre comodant (cel care cedeaza folosinta) si comodatar (cel care preia folosinta) la semnarea contractului.
Comodatul NU se prelungeste automat la expirarea termenului, fiind nececara incheierea unui alt contract.
Se incheie in 4 exemplare asa cum a mentionat si cip200.
Mult succes!