avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă PRO SAU CONTRA PROIECTULUI ROSIA MONTANA
Discuție deschisă în Discuţia la modă

PRO SAU CONTRA PROIECTULUI ROSIA MONTANA

Pentru ca Proiectul Rosia Montana suscita discutii si pro si contra,din varii motive ,pentru ca si eu "cantarindu-l",atat cat imi permit informatiile pe care le am,optez cand pentru,cand contra,consider ca ma puteti ajuta prin optiunile si parerile dvs.in dorinta mea de a-mi face o parere cat mai corecta ,astfel ca apelez la bunavointa dvs. si deschid aceasta discutie

Proiectul minier Rosia Montana este unul dintre cele mai controversate proiecte industriale din Romania.
La 18.07.2007,la Alba Iulia s-a pus "piatra de temelie" a unui nou cartier rezidential,numit" Recea",construit de "Rosia Montana Gold Coroporation" pentru familiile care au acceptat sa plece din zonele Rosia Montana si Corna,cedandu-si proprietatile in vederea realizarii unui proiect minier de exploatare a aurului.
Fapt recunoscut si de autoritatile locale,in urma acestei situatii,populatia din Rosia Montana va scadea cu mai mult de 400 de locuitori.
Primarul comunei,Eugen Furdui,in discutiile purtate cu presa, isi manifesta optimismul si si multumirea pentru eventuala realizare a proiectului si in acelasi timp,el crede ca localitatea va fi afectata de criza mondiala daca se va opri proiectul.In opinia sa ,aceasta ultima situatie ar duce si la scaderea veniturilor comunitatii.
Pe de alta parte,acest proiect a fost inclus in Programul de Guvernare al noului executiv,suscitand polemici aprinse.
Sunt pareri pro,in vederea realizarii acestui proiect,invocandu-se banii veniti de la exploatatorul de zacamant ,necesari mai ales,acum in plina criza,industrializarea zonei,creerea de locuri de munca pentru localnici,obtinerea de catre localnici a unor despagubiri si a unor locuinte mai bune decat aveau,creerea unei bunastari,cred eu, putin iluzorii.
Sunt pareri contra realizarii proiectului ,in care se invoca distrugerea ecosistemului,cedarea cu usurinta si iresponsabilitate a bogatiilor tarii,tradarea intereselor nationale prin intelegeri oneroase cu exploatatorul strain de zacamant.
De asemenea trebuie mentionata si opozitia tot mai manifesta a diferitelor organizatii ecologiste,care se va materializa prin discutii cu factorii responsabili,care si-au manifestat deschiderea pentru dialog,dar si probabil,prin diferite actiuni de protest .
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
Radu Gabrian, Mediator
momentan....sunt pro Rosia Montana...insa...pana voi afla noi informatii (sau mai bine zis) pana se va finaliza acest proiect, probabil ma voi razgandi de ”n” ori...cand pro cand contra#-o
r.gabi a scris:
Sunt pareri contra realizarii proiectului ,in care se invoca distrugerea ecosistemului

Eu tind sa privesc cu scepticism acest tip de critici. Nu de alta dar orice exploatare (miniera, petroliera, etc) afecteaza macar in parte ecosistemul. Asta nu inseamna ca operatorul nu are obligatia de a reface mediul, si din cate stiu, la Rosia Montana exista deja un plan aprobat in acest sens.

edarea cu usurinta si iresponsabilitate a bogatiilor tarii

Noi nu ne vindem tara, nu-i asa? :) Argumente de acest tip chiar ma fac sa rad amar. Statul castiga bani (si nu numai - locuri de munca, etc) din asta, spre deosebire de situatia in care nu se exploateaza nimic. Exploatarea trebuie acordata cuiva cu experienta si capacitate tehnica si economica, indiferent de nationalitate.

tradarea intereselor nationale prin intelegeri oneroase cu exploatatorul strain de zacamant.

Adica? Eu chiar nu stiu ce este asa oneros si de ce conteaza ca exploatatorul e strain sau nu. Sincer nu inteleg discriminarile astea pe care le facem in secolul 21...

De asemenea trebuie mentionata si opozitia tot mai manifesta a diferitelor organizatii ecologiste,care se va materializa prin discutii cu factorii responsabili,care si-au manifestat deschiderea pentru dialog,dar si probabil,prin diferite actiuni de protest .

Din pacate, din ce am vazut eu pana acum, organizatiile ecologiste tind sa devina "anti" orice poate afecta mediul, fara alte considerente. Adica e de ajuns ca mediul va suferi initial, chiar daca exista un plan de redresare, pentru ca (nu-i asa?) de ce sa ne facem iluzii ca cineva chiar il va pune in aplicare... Mai bine nu mai facem nimic si avem un mediu extraordinar!

Eu nu pot sa spun ca sunt pro, pentru ca nu am suficiente informatii. Nu sunt nici contra, pentru ca nu am auzit vreun argument pertinent in acest sens. Cu toate acestea, pot sa spun ca nu sunt, ca principiu, impotriva acestui tip de exploatari (aurifere sau de alt gen), deoarece nu pun neafectarea mediului mai presus de alte considerente. Nu exista metode mai bune de exploatare? Ok, atunci facem asa si incercam sa redresam cat putem. Cam asa vad eu situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rosia montana gold corporation salvatimediul salvatimediul Cineva sa-i opreasca pe cei de la Rosia Montana Gold Corporation. Ne-am saturat sa vedem cum se incalca legea pentru ca diverse companii straine sa plece cu ... (vezi toată discuția)
Politicienii pleaca, cianura ramane eliasav eliasav 6 februarie 2013 la \\"Ziua Rosiei Montane\\" - eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana. Evenimentul va fi ... (vezi toată discuția)