r.gabi a scris:
Sunt pareri contra realizarii proiectului ,in care se invoca distrugerea ecosistemului
Eu tind sa privesc cu scepticism acest tip de critici. Nu de alta dar orice exploatare (miniera, petroliera, etc) afecteaza macar in parte ecosistemul. Asta nu inseamna ca operatorul nu are obligatia de a reface mediul, si din cate stiu, la Rosia Montana exista deja un plan aprobat in acest sens.
edarea cu usurinta si iresponsabilitate a bogatiilor tarii
Noi nu ne vindem tara, nu-i asa? :) Argumente de acest tip chiar ma fac sa rad amar. Statul castiga bani (si nu numai - locuri de munca, etc) din asta, spre deosebire de situatia in care nu se exploateaza nimic. Exploatarea trebuie acordata cuiva cu experienta si capacitate tehnica si economica, indiferent de nationalitate.
tradarea intereselor nationale prin intelegeri oneroase cu exploatatorul strain de zacamant.
Adica? Eu chiar nu stiu ce este asa oneros si de ce conteaza ca exploatatorul e strain sau nu. Sincer nu inteleg discriminarile astea pe care le facem in secolul 21...
De asemenea trebuie mentionata si opozitia tot mai manifesta a diferitelor organizatii ecologiste,care se va materializa prin discutii cu factorii responsabili,care si-au manifestat deschiderea pentru dialog,dar si probabil,prin diferite actiuni de protest .
Din pacate, din ce am vazut eu pana acum, organizatiile ecologiste tind sa devina "anti" orice poate afecta mediul, fara alte considerente. Adica e de ajuns ca mediul va suferi initial, chiar daca exista un plan de redresare, pentru ca (nu-i asa?) de ce sa ne facem iluzii ca cineva chiar il va pune in aplicare... Mai bine nu mai facem nimic si avem un mediu extraordinar!
Eu nu pot sa spun ca sunt pro, pentru ca nu am suficiente informatii. Nu sunt nici contra, pentru ca nu am auzit vreun argument pertinent in acest sens. Cu toate acestea, pot sa spun ca nu sunt, ca principiu, impotriva acestui tip de exploatari (aurifere sau de alt gen), deoarece nu pun neafectarea mediului mai presus de alte considerente. Nu exista metode mai bune de exploatare? Ok, atunci facem asa si incercam sa redresam cat putem. Cam asa vad eu situatia.