M-am confruntat cu urmatoarea problema: a trebuit sa-mi depun dosarul pentru somaj, si am avut nevoie de adeverinte de la toate firmele unde am lucrat dupa data de 03.2002. De la ultimul loc de munca am primit adeverinta, dar toate celelalte firme unde am lucrat nu mai functioneaza (doua sunt vandute la Bicaz, iar cealalta este inchisa); deci nu am avut de unde sa iau adeverintele respective.
As vrea sa stiu daca este o lege care specifica obligativitatea acestor adeverinte (de la toate locurile de munca), chiar daca AJOFM are evidenta tuturor angajatilor. De la AJOFM mi s-a spus ca am apx. 5ani vechime, dar pentru ca nu am adeverinte de la toate locurile de munca, nu se ia in considerare decat 1an, reprezentand vechimea de la ultimul loc de munca. Vreau sa stiu daca acest lucru este legal. Multumesc.
din cate stiu eu la depunerea dosarului de somaj e nevoie de carnetul de munca si adeverinta de la ultimul /ultimele locuri de munca cu 12 luni lucrate.
Pentru a beneficia de indemnizatie somaj trebuie sa aveti stagiu de cotizare 12 luni in ultimile 24 de luni, conform art 34 alin 1 din Legea 76/2002
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
Eu am citit acest articol; am reusit sa-mi depun dosarul. Vreau doar sa stiu daca este legal ca ei sa-mi ceara adeverinte de la toate celelalte locuri de munca, cand ei (AJOFM), conform evidentelor pe care le detin, stiu ca am lucrat legal, si ca, de fapt, nu am doar un an vechime in munca. Multumesc.
Modelul adeverintei este prevazut in anexa nr. 26 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G, nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,unde scrie explicit ca si nota:
NOTÃ:
- Se completează descrescător pentru maxim 12 luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu pentru care angajatorul a virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj sumele reprezentând contribuţiile prevăzute de lege.
Am gasit modelul de adeverinta. Eu, de fapt, nu inteleg de ce fostii angajatori trebuie sa-mi dea adeverinta. De ce nu este de ajuns cartea de munca si adeverinta de la ultimul loc de munca. Nu am gasit legea care prevede obligativitatea de a vea adeverinte de la toti angajatorii. Multumesc.