avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Modalitatea concreta de completare a materialului ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Modalitatea concreta de completare a materialului predat din fisele de instructaj

Intr-o societate cu app. 1000 de angajati, instruirea SSM se face lunar cu privire la aceleasi 15-20 de utilaje. Materialul predat este cuprins intr-o tematica organizata pe luni care cuprinde legislatia predata si instructiunile SSM aferente celor 15-20 de utilaje.
Care este modalitatea concreta de completare a sectiunii „materialul predat” din cuprinsul fisei de instruire?
Se poate inscrie doar, spre exemplu, „tematica luna ianuarie” sau este obligatorie enumerarea expresa a tuturor actelor normative predate si a tuturor instructiunilor utilajelor ex. „Cap 1 din L319/2006 ... Instructiunile 451, 658, 45, 9898....”.
Mentionez ca spatiul nu permite enumerarea tuturor instructiunilor. Pe de alta parte timpul necesar pentru completarea fiselor cu toate instructiunile este foarte mare.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:21, 3 Decembrie 2020
Recomandarea specialistui unde am urmat cursul SSM a fost sa scriem sub forma de "Tema" ( Tema 1, Tema 2, s.a.m.d.) daca este vorba despre o tematica de instruire mai stufoasa, cum este si cazul dvs. ( am inteles ca inspectorii ITM nu prea agreeaza scurtaturile/prescurtarile in carnetele SSM)
Si, bineinteles, sa avem dosarele complete, conform opisului de la inceputul fiecaruia.
Pe langa toate acestea ar fi ok sa inmanam, sub semnatura, o copie a acestui dosar reprezentantilor salariatilor sau, daca acestia nu exista, sa fie o cope ( sau mai multe). la indemana salariatilor.
Plus ca la fiecare utilaj sa existe o copie dupa cartea tehnica a acestuia si din aceasta carte sa fie scoare toate avertizarile pe tema SSM si evidentiate intr-un dosar separat, langa cartea tehnica.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2020
Ionut.ion, utilizator
Tematica trebuie sa fie detaliata si aprobata de angajator. Puteti mentiona; conform tematica, pct. ...
Citez din mesajul dvs.: "... .iar pe de alta parte completarea necesita foarte mult timp avand in vedere ca vorbim de o societate cu app. 1000 de angajati."
Eu inteleg ca dvs. (o singura persoana) completeaza toate fisele. Complet gresit si ilegal. Legal, fisele se completeaza la data instruirii de catre conducatorul locului de munca numai pentru subordonatii sai.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 81 (1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
(2) Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
(4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.
(5) Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca.
-Art. 96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/ sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/ sau postului de lucru.
Completare fiselor se face cu respectarea dispozitiilor mentionate de dvs., de catre conducatorul locului de munca pentru cei din subordine.
Intrebarea postata a aparut ca urmare a unui litigiu in care s-a efectuat o expertiza ssm, iar expertul a concluzionat ca instruirea nu a fost facuta datorita faptului ca la,, materialul predat'' era inscris,, tematica luna ianuarie' '. In opinia expertului trebuiau precizate expres materialele predate.
Eu nu sunt de acord cu aceasta opinie si voiam sa stiu daca aceasta este opinia majoritara.
Eu intrebam acel expert unde pot scrie toata aceasta tematica daca nu are loc in acel patratel?
Folosesc doua partatele, trei...
Eu v-am spus cum ne-a sfatuit domnul cu care am facut cursul sa procedam in acest caz, domnul activand si ca SEPP in capitala si Jud. Ilfov si a spus ca nu a avut probleme din aceasta cauza pana acum, avand si cateva accidente mortale...
La instruire trebuie sa fie disponibila/ anexata tematica detaliata aprobata de angajator.
Daca expertul a mentionat aceasta "neregula" in raportul de expertiza si i-a fost prezentata/ pusa la dispozitie tematica detaliata aprobata de angajator, puteati contesta concluzia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complectare fisa ssm Stefan stefanut Stefan stefanut buna ziua ! exista posibilitatea complectarii fisei de protectia muncii in format electronic (cadru legislativ), ma refer la prima pagina, unde se trece ... (vezi toată discuția)
Tematica de instruire periodica flori9 flori9 Buna ziua, tematica de instruire periodica trebuie intocmita ca atare un document cu toate articolele detaliate sau este de ajuns cea sub forma tabelara in ... (vezi toată discuția)
Intr-o societate instruirea angajatilor se face lunar cu privire ... cublesanflorin cublesanflorin Intr-o societate instruirea angajatilor se face lunar cu privire la aceleasi 15-20 de utilaje la care lucreaza. Materialul predat este cuprins intr-o tematica ... (vezi toată discuția)