avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna seara, momentan ma aflu in CCC pana in aprilie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna seara, momentan ma aflu in CCC pana in aprilie cand bebe ...

Buna seara, momentan ma aflu in CCC pana in aprilie cand bebe 1 implineste 2 ani, contractul meu de munca s-a incheiat pe durata CCC mai exact in sept 2019 fiind contract pe perioada determinata. In aug 2021 urmeaza sa nasc pe bebe 2, ce pot face pentru a bebeficia de indemnizatie si pentru urmatorul copil?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: NicoletaMC , utilizator 18:36, 3 Decembrie 2020
Nu trebuie sa faceti nimic. CCC pentru bebe 1 este vechime pentru a obtine CCC pentru bebe 2.
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui c.i.m. activ sau de un anumit articol cu care a incetat c.i.m..

Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral și din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
......
g) au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului;
.....

Iulian Manea a scris:

Nu trebuie sa faceti nimic. CCC pentru bebe 1 este vechime pentru a obtine CCC pentru bebe 2.

Multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra, dar pentru perioada aprilie -august nu voi avea venit, ma pot incadra pentru indemnizatie? Imi cer scuze, dar asta e incertitudinea mea ca pana se naste bebe 2 sunt 5-6 luni fara venit.
Multumesc.

Cornel Vasile a scris:

Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui c.i.m. activ sau de un anumit articol cu care a incetat c.i.m..

Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral și din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
......
g) au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului;
.....

Multumesc mult pentru raspuns. Nu stiam clar daca am dreptul la indemnizatie pentru bebe 2 daca pana nasc sunt 6 luni fara venit.
Ma ajuta intr-un fel sa intru dupa ccc in somaj sau nu e nevoie?
Multumesc.
Mergeti si intrebati la AJOFM , ca depunerea dosarelor de somaj au un termen maxim de depunere.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! Da bogdanzzz@yahoo.com Da bogdanzzz@yahoo.com Ași avea si eu o întrebare dacă se poate să-mi răspundeți sunt angajata din data 27 iulie 2019 si bebe ar trebui sa vina pe 16 iulie 2020, beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie maria_ecaterina maria_ecaterina Buna seara. Am o intrebare...sunt insarcinata in 9 saptamani,lucrez la o fabrica de confectii din 31 august 2015,ar trebui sa nasc in jurul datei de 26 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil daca nu am loc de munca catalincata12345 catalincata12345 Buna seara!!In viitorul apropiat ma gandesc serios sa mai fac un bebe,dar problema este ca nu am un loc de munca si nu realizez niciun venit.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)