avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... O societate poate opta pentru impozit pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

O societate poate opta pentru impozit pe microintreprindere?

O societate cu capital social mai mare de 45000 , CA mai mica de 1 milion de euro si 4 angajati e obligata sa ramana la impozit pe profit sau poate opta pentru impozit pe microintreprindere ?
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:01, 8 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate opta pentru micro, Codul fiscal fiind foarte clar:



ART. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.

(2) Persoanele juridice române aplică impozitul reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condițiile de microîntreprindere prevăzute la art. 47 .

(3) O persoană juridică română care este nou-înființată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiția prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. d) este îndeplinită la data înregistrării în registrul comerțului.

(31) Prin excepție de la prevederile art. 47 alin. (1), microîntreprinderile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați pot opta, o singură dată, să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă. În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei și/sau numărul salariaților scade sub 2, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47 alin. (1). În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II, numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiția trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv. Norme metodologice

Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2020
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit profit Dănilă mirela Dănilă mirela Dacă o societate comercială are la 31 decembrie un capital social mai mare de 45000 de lei si mai mult de doi angajati dar cifră de afaceri sub un milion ... (vezi toată discuția)
O firmă cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro a trecut optional la impozit pe profit în aprilie 2018. poate trece la impozit la impozit pe microîntreprindere tot în cursul acestui an? stela chelner stela chelner Buna ziua O firma cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro a trecut obtional la impozit pe profit in luna aprilie 2018. In cursul acestui an mai poate trece ... (vezi toată discuția)
Societate cu impozit pe profit sa devina microintreprindere? florip florip Buna ziua, O societate platitoare de impozit pe profit in anul 2016, care nu a depasit cifra de afaceri de 500000 euro dar are capital social mai mare de ... (vezi toată discuția)