avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inspectie fiscala- pana unde sunt atributiile ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inspectie fiscala- pana unde sunt atributiile inspectorilor?

LE "inspectorilor"

Se da un control fiscal pe un an anume, 1 Ianuarei -31 Decembrei 2016, de exemplu

Se da o lista cu documente de pregatit pe mail(pandemie domne), si sa fie gata.

Sun contabilul , sunt gata deja toate, predate inainte de termen.
Trimise in format digital, stat cu scanul ca asa e cerinta.

Prima zi de control, vin baietii dimineata, la 10, uitasera documentele, au cerut imediat o lista si mai mare. desi nu insepctasera decat superficial 2 dosare.
Documente legate de alti ani, decat cei de control. !! (citisem Ghidul Anaf si Carta drepturilor contribuabilului , nu e ok). Dar tacem si le dam.

In timp ce ancheta se lungeste, apar si alte mari semne de" evaziune" imaginara. Discut cu contabilii,dau punct vedere, totul este justificat, domnii cauta motive. Suntem sunati, iarasi, lasam inscrsuri dar nu vine nimeni.

Desi au sunat toti contabilii,iar eu nu sunt cu pregatire fiscala, ma suna in continuare sa mi ma intrebe direct de pe conturi .

Operatiuni, fara explicatii, desi le-am spus ca as dori in scris si termen de raspuns. Le lasa vineri la finalu programului, ca luni cica sa fie gata. Mie contabilii nu imi lucreaza in weekend, nici Anaf se pare.

DAR stai asa ca e o problema, Desi am avut contracte cu toti,
Doamna contabila de acum N, ANI, nu doreste sa mai raspunda la apeluri, inclusiv de la ANAF. Din legea contabilitatii art 6 si 11 am dedus ca dansa trebuei sa justifice.
Eu raspund ca admin sa organizez contabilitatea ,legal, nu ce operatiuni avizeaza CONTABILA lunar. Mi se pare abslut ilegal ca ea sa nu justifice si sa raspund eu.
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 12:27, 11 Decembrie 2020
Practic ce vreți să știți? Mi se pare că aveți deja toate răspunsurile la dumneavoastră. :-)
Va multumesc! m-am exprimat in graba, fiind in toiul controlului

1CONTABILUL care a avut contract cu noi, cf Legii nu are obligatia sa isi justifice actvitatea pt care a fost remunerat?
nu prea doreste sa raspunda nici fiscului nici administratorului.
Nu mi se pare legal, avand Legea contabilitatii 82/91 art 6 si 11. Cum pot sa justific eu operatiuni contabile pe conturi?

2. ANAF poate cere documente aferente obiectului inspectiei- anul studiat. Are dreptul sa intre in toti anii ulteriori si urmatori , fara explicatii , daor pe vrute?
Nu ca am de ascuns, le dau, dar avem si niste drepturi la control (teoretic?practic?) . De ce ar incerca o amenda de ex o chicita la o hartie care nu este in obiectul inspectiei?

As prefera sa nu trebuiasca sa fac proces si cu ANAF si cu contabilii in tandem la un eventual prejudiciu important. Adica stiu ca amenda deja blocheaza conturile firmei, din ce fonduri am putea sustine? Sunt lucruri neclare , in solutionarea litigiilor ce pot aparea.
Nicaieri nu apar in clar drepturile contribuabilului , in raport cu inspectia.
1. Trebuie analizat si contractul cu doamna contabila + prevederile legale. Desigur, dacă se va dovedi că problemele au apărut ca urmare a înregistrărilor ei greșite, atunci clar că puteți să mergeti împotriva ei pe calea judecății.

2. Controlul se stabilește, de regulă, pe o anumită perioadă de timp, sub condiția respectării termenulul de prescripție a stabilirii creanțelor fiscale. Dacă apreciază necesar, organul fiscal poate extinde perioadele de control.

Dar, așa cum am zis mai sus, toate acestea trebuie analizate cu actele în față și conform situației societății dumneavoastră. Ce v-am spus mai sus sunt doar generalități, care sper totuși că v-au fost de folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control de fond anaf Ramona_2012 Ramona_2012 Bună ziua, as avea nevoie de o lămurire în privința unei probleme, dețin o societate srl și doresc sa mă asociez cu cineva, acea persoana dorește un ... (vezi toată discuția)
Inspectia fiscala la pfa ii suntdac suntdac Buna ziua, Am primit o instiintare despre inspectia fiscala la PFA, intrucat circa fiscala din oras a fost desfiintata an fost repartizat in alt oras la 20 ... (vezi toată discuția)
Control din partea anaf asupra unei societati radiate pantazi pantazi Salutare tuturor membrilor acestui forum. As dori sa va intreb daca este posibil ca anaf sa efectueze control fiscal asupra unei srl pt care s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)