avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG - Conflict de interese
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG - Conflict de interese

Buna ziua,
Avem urmatoarea situatie:

Context:
De curand a fost infiintat un ONG. O parte dintre membrii fondatori ocupa si functii de conducere in consiliul director al ONG: presedinte, vice...etc.

Problema:
Ulterior am aflat ca o parte din fondatori, actuali presedinti, vicepresedinti....se afla in urmatoarele situatii:
a) fie au firma personala, sunt administratori cu activitati similare ONG-ului si sunt presedinte, vice...in ONG
b) similar cu punctul a dar detin PFA
c) au si firma, dar sunt si membrii in CD al altui ONG

Intrebare:
Analizand situatia de mai sus cu cele 3 cazuri, considerati ca fiind conflict de interese, incopatibiliate, neetic, ca persoanele din consiliul director al ONG sa fie si admistratori de firma, PFA sau membrii in CD al altui ONG?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:12, 21 Aprilie 2021
Buna seara,

Ar fi implicatii de exemplu in masura in care se decide acordarea de sponsorizari din SRL urile unde membrii fondatori ocupa si functia de administrator/director , functie de conducere in general.Sponsorizarea efectuata in aceste conditii nu este deductibila fiscal, deoarece entitatile sunt afiliate.
Probleme ar fi daca ONG-ul intentioneaza sa desfasoare activitati economice directe consistente pe domeniile in care activeaza acele firme sau PFA sau daca ONG=ul intentioneaza sa isi infiinteze un SRL care sa aiba obiect de activitate identic sau sa fie in alt mod concurent cu acele firme sau PFA. Altfel care ar fi conflictul de interese real / actual/ iminent? Ca un ONG urmareste scop / obiective nonprofit, pe cand un SRL sau PFA urmareste obtinerea de profit. Deci in ce ar consta in concret potentialul sau certul conflict de interese? CUm adica un SRL sau PFA si un ONG au "activitati similare" ?
Buna ziua, ma intereseaza si pe mine subiectul acesta pentru ca detin o firma (cod CAEN principal 0113 - productie vegetala) si doresc intiintarea unui ONG al carui scop sa fie educarea in domeniul agriculturii ecologice. Inteleg ca eu nu pot fi prezenta in ambele entitati pentru ca asa ar fi afiliate si nu pot deduce fiscal sponsorizarea din partea firmei, prin urmare ONG-ul ar avea ca membrii alte persoane, unele din ele de grad intai de rudenie cu mine. Sper ca fie corect rationbamentul meu si va rog sa-mi lasati parerea dvs.
am raspuns in mesaj privat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl membru fondator ong eudia eudia sunt administratorul unic al unui SRL si doresc sa deschid un ONG in care vreau ca membrii fondatori sa fie: SRL -ul, eu si inca o persoana. Este posibil acest ... (vezi toată discuția)
Presedinte ong drept de semnatura cenzor freex freex Buna ziua! Va rog sa ma clarificati cu urmatoarea problema: Avem un ONG cu 4 membrii fondatori! Din care: 3 sunt in Consiliul Director + 1 cenzor. din ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese? ciribasa ciribasa Reprezint o forma asociativa ONG si ocup functia de consilier local, doresc sa stiu daca este coflic de interese? va multumesc! (vezi toată discuția)