avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare limita de varsta

Sunt nascut pe 24 noiembrie 1950, sex masculin. Sunt angajat din 1 August 1968 si am lucrat pana in 1 Mai 2008.
In aceasta periaoda am beneficitat de grupa a-II-a de munca, timp de 24 de ani.

INTREBARE: Indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:10, 29 Decembrie 2009
Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Mai 2010, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 6 luni.
Multumesc mult pentru raspunsul dat, dar totusi as mai avea o nelamurire...

INTREBARE: De ce nu se ia de baza anul de pensionare valabil in anul in care iesi la pensie? ( de exempul: anul de pensionare in 2009 este 63 de ani si 6 luni, conform graficului de esalonare a limitei de varsta pana in 2014)
Pentru ca se tine cont de data nasterii. Vedeti, in acest sens, anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 19/2000. Pentru barbatii care nu apar in aceasta anexa sunt avute in vedere varsta standard de pensionare de 65 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea varstei de pensionare mutu_m mutu_m Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Pensie drakin drakin Am si eu o intrebare o persoana care are 30 ani de munca din care 21 de ani grupa a II a de munca si varsta de 53 de ani poate iesi la pensie in baza legii ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare anticipata simona_popescu simona_popescu Buna ziua, Tatal meu este nascut in 7 dec 1950 (va implinii anul acesta varsta de 59 de ani) si are o vechime de 35 de ani. As dori sa stiu din ce luna are ... (vezi toată discuția)