avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Am si eu o intrebare o persoana care are 30 ani de munca din care 21 de ani grupa a II a de munca si varsta de 53 de ani poate iesi la pensie in baza legii 19? Daca da in ce categorii de pensie s-ar incadra ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:47, 26 Ianuarie 2009
Trebuie sa ne dati mai multe detalii pentru a va putea da un raspuns cat mai exact ... data nasterii si sexul persoanei respective.

Daca este o persoana de sex feminim, in baza datelor pe care ni le-ati furnizat va pot spune ca va beneficia de:
- Pensie pentru limita de varsta incepand cu Ianuarie 2016, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
- Pensie anticipata partiala incepand cu Ianuarie 2011, respectiv la implinirea varstei de 55 ani;
- Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Iulie 2011, respectiv la implinirea varstei de 55 ani si 6 luni.

Daca este de sex masculin, atunci va beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu Ianuarie 2021, respectiv la implinirea varstei de 65 ani. Nu poate beneficia de pensie anticipata partiala, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.
drakin a scris:

Am si eu o intrebare o persoana care are 30 ani de munca din care 21 de ani grupa a II a de munca si varsta de 53 de ani poate iesi la pensie in baza legii 19? Daca da in ce categorii de pensie s-ar incadra ?


Cei 21 de ani lucrati in grupa a II-a de munca reduc varsta standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni.
Reveniti cu data nasterii si precizarea daca este vorba despre o femeie sau un barbat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? petea petea Sunt nascut pe 23-01-1953 Am 36 ani vechime in munca, din care 31 ani si 8 luni, in grupa a II a de munca. Cand pot iesi la pensie? Cu cat se reduce exact ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare madalinaghinea madalinaghinea Buna ziua, Va rog ma ajutati sa aflu varsta la care as putea iesi la pensie pentru limita de varsta, tinand cont de urmatoarele: -data nasterii octombrie ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta stefan_ana stefan_ana Sunt nascut pe 24 noiembrie 1950, sex masculin. Sunt angajat din 1 August 1968 si am lucrat pana in 1 Mai 2008. In aceasta periaoda am beneficitat de grupa ... (vezi toată discuția)