Vecina mea a lucrat intr-o cooperativa. La acel moment anii 1980-2000 nu aveau carte de munca ci o alta forma de membrii cooperatori. Dupa anii 1990 o minte luminata de acolo a considerat ca poate sa le faca carti de munca retroactiv. Pe baza acelei carti de munca au iesit la pensie la limita de varsta aproximativ 50 persoane din aceasta cooperativa. O persoana care la acel moment era foarte tanara acum a mers cu toate documentele inclusiv acea vechime inscrisa in carte de munca prin anii 1990-2000. Casa de pensii refuza sa-i considere vechime in munca pe motiv ca forma lor juridica de organizare era alta si vechimea/contributivitatea nu are ce cauta in cartea de munca. Pentru acea vechime era nevoie de un anumit timp de adeverinta. Cu alte cuvinte acea carte de munca e un fals de care vecina mea (asa spune ea) nu cunostea la momentul respectiv ca altele erau documentele pe care ar fi trebuit sa le foloseasca la dosarul de pensionare. Acum, i-si pune problema in modul cel mai serios care sunt implicatiile daca se vor verifica retroactiv toate aceste dosare de pensionare:
- avand in vedere ca nu ea a intocmit acea carte de munca ci doar a fost beneficiara are raspundere legala?
- primeste pensie de mai bine de 20 ani. La o recalculare daca ar fi obligata sa dea sume primite necuvenit pe baza acestei carti de munca beneficiaza de termenul de prescriere sau trebuie sa returneze pe toti ce 24 ani?
- mai pot fi trasi la raspundere dupa atatia ani avand in vedere ca sefa cooperativei de la acea vreme care a intocmit aceste carti de munca in locul adeverintelor intre timp a decedat?
- ce se poate intampla faptic cu pensia ei, fiind singurul ei mijloc de existenta in conditiile in care acea adeverinta pe care ar fi trebuit sa o primeasca la acel moment nu a fost eliberata si nici nu mai are de unde sa o ceara cooperativa fiind falimentata prin anii 2000. Se pare ca arhiva nu mai exista.
Grupa i
apicultorul
Buna ziua. In ani 72-74 am lucrat in cadrul unei cooperative mestesugaresti la o sectie de sticlarie menaj in conditii de grupa I de munca. Acum la solicitarea ... (vezi toată discuția)