avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cei care au comis o fapta penala, si si-au ispasit ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cei care au comis o fapta penala, si si-au ispasit pedeapsa, mai sunt infractori ?

Buna ziua, doresc sa stiu si eu, cei care au comis o fapta penala, si si-au ispasit pedeapsa, mai sunt infractori ? De cand pana cand esti infractor(juridic vorbind)?
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2020
AlexOprea20, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlexOprea20 , utilizator 17:10, 17 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

E o discuție mai mult teoretică fără însemnătate practică. În procedura penala vorbim de alte calități și anume:

-martor (prima calitate în care este audiată o persoană ce a săvârșit o faptă penală - chiar dacă e prinsă în flagrant)
-suspect (după ce urmărirea penală este continuată față de o anumită persoană numită astfel)
-inculpat (persoana față de care s-a pus în miscarea acțiunea penală).

Calitatea de inculpat va dura până ce va lua sfârșit procesul penal care se poate încheia în mai multe moduri, fie prin condamnare, fie prin achitare, fie prin încetare proces penal și altele.

Dacă persoana este condamnată, vorbim astfel de condamnat. Spunem ca infractorul este persoana ce a comis o infracțiune. Până când? Juridic vorbind e irelevant pentru că legiuitorul nu trateaza problema infractorului. Dupa ce a comis o infracțiune și a ispășit pedeapsa ar putea fi considerat o persoană care nu este infractor, însă tot juridic vorbind pentru a fi o persoană curată va fi necesar să fie reabilitată (curățarea cazierului ca sa vorbim plastic).

Sper că sunteți lămurit.
Am spus despre o anumita persoana care si-a ispasit pedeapsa ca este un infractor deoarece infractorul se defineste ca fiind cel care a comis o infractiune. Chiar daca nu mai are cazier, tot a comis o fapta penala deci tot infractor ramane. Acea persoana mi-a spus sa am grija pentru nu am dreptate. De asta am intrebat, voiam sa stiu cine are dreptate. Multumesc pentru raspuns !
Atunci înseamnă că reabilitarea nu mai are niciun efect, nu ?
De asta am intrebat, deoarece nu ma pricep. Eu m-am gandit ca una este reabilitatea, alta este statutul de infractor. Daca ai "cazierul curat", asta nu inseamna ca nu ai savarsit vreo fapta penala. V-am inteles si respect ceea ce ati zis, dvs. aveti expertiza pana la urma in acest domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, este posibil ca pentru violatorii care și-au ispășit ... gidragos gidragos Bună ziua, Este posibil ca pentru violatorii care și-au ispășit pedeapsa și care au fost reabilitati în justiție sa nu mai figureze deloc în ... (vezi toată discuția)
Cazier Inculpatul Inculpatul Buna seara! Rog comunitatea forumului avocatnet, sa ma sprijine sa aflu raspunsuri cu privire la situatia descrisa in cele ce urmeaza, si anume; In anul ... (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)