avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazier

Buna seara!

Rog comunitatea forumului avocatnet, sa ma sprijine sa aflu raspunsuri cu privire la situatia descrisa in cele ce urmeaza, si anume;

In anul 2007 am fost condamnat pentru consum de substante interzise la 1 an si 8 luni cu suspendare si 5 ani de prezentare la serviciul de probatiune.

A trecut acest termen de 5 ani de incercare insa, pe la mijlocul termenului am facut o alta boacana #-o , tocmai era perioada flower power cu asa zisele plante etnobotanice si profitand de oportunitatea ivita pe piata, am avut activitati comerciale cu asemenea tipuri de produse. X-(

In anul 2012, mi s-a intocmit un dosar penal X-( in care, am calitatea de inculpat si in prezent, cauza se afla pe rolul unei instante de apel.

In luna martie 2013, mi s-a terminat termenul de proba si la biroul unde ma prezentam, am fost informat ca din cazier mi se va sterge automat condamnarea de 1 an si 8 luni cu suspendare, respectiv cei 5 ani de dat cu subsemnatul la serviciul de probatiune.

Apoi, m-am dus la serviciul care emite cazierele si surpriza, in cazier a ramas mentionata condamnarea, spunandumi-se ca, nu va disparea atata timp cat am pe rolul instantelor de judecata noul proces.

Intrebarea mea ar fi: este normal sa fie mentionata in cazier condamnarea chiar daca mi-am ispasit pedeapsa? :foottap:

Eu vreau de atunci sa ma tot angajez si cu cazierul patat am fost deja de doua ori refuzat si ma intreb, daca procesul tine sa zicem inca 2 ani, in totata aceasta perioada eu nu voi reusi sa ma angajez, avand inscris in cazier o condamnare care, in mod firesc trebuia sa nu apara? :confused:

Va multumesc!



Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
Inculpatul, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:59, 16 Februarie 2014
Ar fi fost posibilă reabilitarea de drept, dacă nu s-ar fi comis o nouă infracțiune în termenul de încercare.Este una dintre condițiile pentru a opera reabilitarea de drept.Cum dvs. ați comis o nouă infracțiune pe la mijlocul termenului de încercare, beneficiul suspendării executării pedepsei se revocă și se execută pedeapsa în regim de detenție.Noua pedeapsă nu se contopește cu prima.Așadar, nu doar că nu intervine reabilitarea , dar cel care comite o altă infracțiune în perioada de încercare, riscă revocarea suspendării și executarea pedepsei integral, după ce este condamnat pentru noua infracțiune comisă.Dealtfel, ar fi trebuit să știți ce nu trebuie să faceți în termenul de încercare, instanța v-a atras atenția în acest sens.
Va multumesc pentru raspunsul acordat in legatura cu care, pot sa va spun ca, partea cu necontopirea si cu ce ar fi trebuit sa stiu, o stiam. :sorry:

Asa cum spuneam, termenul de incercare/proba de 5 ani a trecut si este adevarat ca in acel termen mi s-a intocmit un dosar penal, dar cat timp cauza se afla pe rolul unei instante, din cate stiu, sunt considerat nevinovat. :innocent:

Doar in cazul in care, la sfarsitul procesului as fi gasit vinovat de savarsirea unei infractiuni, si condamnat, s-ar putea vorbi despre executarea pedepsei suspendate.:rolleyes:

Nelamurirea mea este urmatoarea, in cazier nu ar trebui sa figureze ca ma aflu in calitate de inculpat intr-un proces penal? :foottap:

Este firesc sa contina cazierul o pedeapsa care chiar daca era cu suspendare, dar am executat-o deja de un an mergand lunar la serviciul de probatiune? :foottap:

Va multumesc si va doresc o duminica perfecta! :flowersblue:


in cazierul judiciar apar toate pedepsele stabilite definitiv printr-o hotarare judecatoreasca.

Pedeapsa se poate "sterge" din cazier, numai daca intervine reabilitarea si numai in baza unei hotarari judecatoresti. Nu le "sterge" nimeni din cazier daca nu exista hotararea judecatoreasca de reabilitare.

La dvs. nu poate opera reabilitarea (nici de drept si nici judecatoreasca) deoarece in interiorul termenului de incercare ati savarsit o noua infractiune.

Infractiunea savarsita se judeca, aveti calitatea de inculpat, dar asta nu inseamna ca nu opereaza principiul nevinovatiei. De acest principiu va tine cont instanta care judeca dosarul si nu poate fi invocat decat in fata acelei instante.

Daca se va pronunta o hotarare definitiva de achitare, este evident ca veti putea face in continuare demersurile pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti de reabilitare.

Daca spuneti ca sunteti cu dosarul in apel, inseamna ca nu mai aveti mult de asteptat. :P
Chiar dacă nu ar fi existat mențiunea în cazier despre faptul că vă aflați în cursul unui alt proces penal, deși reabilitarea de drept ar trebui să intervină la finele termenului de încercare,ar fi putut fi necesar să vă adresați instanței cu o cerere prin care să solicitați constatarea reabilitării de drept, care nu este o cerere de reabilitare judecătorească, ci doar pentru constatarea reabilitării de drept.Deci este posibil ca mețiunile din cazier să nu se șteargă automat.
Fiind vorba de reabilitarea de drept in mod logic ar trebui ca in cazier sa nu mai apara condamnarea din moment ce este vorba de reabilitarea de drept.
Adica exista un termen care a fost implinit si fiind de drept nu vad de ce ar trebui sa se adreseze instantei.

Ar trebui sa se adreseze inspectoratului de politie cu o cerere pentru a se indrepta aceasta eroare si grava incalcare a drepturilor fundamentale.
Fiind vorba de prezumtia de nevinovatie persoana nu poate fi considerata vinovata si in cazier se inscriu condamnarile si nu alte lucruri cu exceptia faptului ca legea ar prevedea in mod expres asa ceva.
Deci, numai daca legea prevede in mod expres ca se trec in cazier tot felul de alte lucruri si nu doar condamnarile definitive ar avea dreptate politia sa procedeze in acest mod.
A nu se confunda cu fisa de cazier judiciar unde intr-adevar trebuie sa apara infractiunile savarsite deoarece organul judiciar trebuie sa stie despre acestea.

Spre deosebire de reabilitarea judecatoreasca unde trebuie sa se pronunte instanta in cazul reabilitarii de drept termenul de reabilitare fiind implinit si nefiind condamnat definitiv ar trebui sa aiba cazierul alb.
Doar legea care sa prevada in mod expres ar da dreptul de a se proceda asa dar daca s-ar prevedea asa ar insemna ca s-ar incalca prezumtia de nevinovatie...as zice eu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergerea cazierului judiciar Paul112 Paul112 Buna ziua in 11 octombrie 2011 am primit sentinta definitiva si irevocabila , 8 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru ... (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar- termen/procedura moritsu moritsu Va rog sa ma ajutati cu niste pareri ! \\" instanta condamna pe inculpat pentru savarsirea infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui ... (vezi toată discuția)