avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare cazier judiciar- termen/procedura
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare cazier judiciar- termen/procedura

Va rog sa ma ajutati cu niste pareri !
" instanta condamna pe inculpat pentru savarsirea infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o pers care nu poseda permis de conducere (...) la pedeapsa de 6 luni inchisoare.
" instanta condamna pe inculpat pentru savarsirea infractiunii de" conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80%0 alcool pur in sange" cu pedeapsa de 6 luni inchisoare.
In baza art 33 lit b si art 34 lit b C.pen. contopeste pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta urmand ca, in final, sa execute pedeapsa cea mai grea si anume de 6 luni inchisoare fara adaugarea unui spor de pedeapsa.
" In baza art 81 C pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada de 2 ani si 6 luni reprezentand termen de incercare stabilit in conditiile art 82 C pen."
Sentinta a ramas definitiva prin nerecurare la 14 02 2012. pentru inculpat.

Intrebarea mea este:
La ce perioada/ data se reabiliteaza cazierul ? Intervine reabilitarea de drept sau trebuie sa ma adresez instantei pentru reabilitare ?
Multumesc !!!
Dacă nu ati săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei, sunteti reabilitat de drept.
Daca totusi nu se fac mentiunile in cazier, este necesar sa va adresati instantei cu o cerere prin care sa constate reabilitarea de drept.
1.In cazul dvs. dupa expirarea termenului de incercare de 2 ani si 6 luni , termen calculat de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
2.Da in cazul dvs., daca pe perioada termenului de incercare au fost indeplinite conditiile prevazute de lege.
Avand in vedere data ramanerii definitive de condamnare si prespunand ca ati indeplinit conditiile impuse de lege , a intervenit reabilitarea de drept cu privire la pedeapsa aplicata, astfel ca la aceasta data nu ar mai trebui sa figureze in cazier.
Mergeti la Serviciul Cazier Judiciar si solicitati eliberarea unui certificat de cazier judiciar.
Daca pedeapsa inca figureaza in cazier, inainte de a va adresa instantei de judecata incercati cu o cerere de rectificare date, motivata si dovedita conf.disp art 32 din legea 290/2004.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Daca mai figureaza pedeapsa in cazier, la ce institutie ar trebui sa ma adresez pentru cererea da rectificare date ? Multumesc !
La Serviciul Cazier Judiciar.
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."

Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.

Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea in cazul pedepsei cu suspendarea cond. a executarii acesteia blackberry12 blackberry12 buna ziua! in mai 2009 am fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare trei ani. sentinta suna in felul urmator: solutie: În ... (vezi toată discuția)
Stergerea din cazier judiciar DUMITRULAURENTIU DUMITRULAURENTIU in data de 15.12.2009.am fost condamnat la 9 luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art.81,82 CP ptr.art.87/1 OUG 195/2002,74/1,a,c CP,76/1,dCP,71,64/a ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept in cazul unei ped. pentru furt cu suspendarea conditionata a executarii adriancrisan adriancrisan Buna ziua Am o nelamurire in privinta reabilitarii de drept si va rog sa ma ajutati daca puteti cu informatii despre acest caz in special data la care ar ... (vezi toată discuția)