avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitarea in cazul pedepsei cu suspendarea cond. a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitarea in cazul pedepsei cu suspendarea cond. a executarii acesteia

buna ziua! in mai 2009 am fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare trei ani. sentinta suna in felul urmator:

solutie: În baza art. 2151 C.p. cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p. condamnă pe inculpatul xyz. pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată, la 1(un) an închisoare. În baza art. 71 C.p. interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b C.p. În baza art. 81 C.p. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 3 ani, ce constituie termen de încercare. În baza art. 359 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.p. cu privire la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art. 71 alin 5 C.p., pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei se suspendă si executarea pedepselor accesorii. Admite acţiune civilă formulată de părţile vătămate zxy. În baza art. 346 C.p.p. şi art. 14 C.p.p. rap. la art. 998-999 C.civ obligă inculpatul către partea civilă abc la plata sumei de xxx lei, despăgubiri civile. În baza art.191 alin.1 C.pr.pen. obligă inculpatul la 900 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 200 lei, onorariu avocat oficiu , se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente si de la comunicare pentru cele lipsă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 27.05.2009.

intrebarile mele sunt urmatoarele:
-la ce data ma pot eu reabilita? 2012 sau2013?
-reabilitarea se face de drept sau trebuie sa ma adresez eu instantei?
Codul penal:
ART. 86
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept

1. Termenul s-a implinit in 2012, depinde de data cand a ramas hotararea definitiva.
2. Teoretic, reabilitarea ar trebui sa opereze de drept, asa cum prevede legea de mai sus, practic lucrurile nu stau chiar asa. Pentru o lamurire completa, faceti cerere pt. eliberarea unui cazier judiciar. In cazul in care nu s-a operat modificarea, faceti o noua cerere in acest sens, la care sa anexati si sentinta cu mentiunea definitiva.

Daca nu savarsiti nicio infractiune inauntrul termenului de incercare si nu vi se revoca suspendarea executarii,sunteti reabilitat de drept la data la care inceteaza termenul de incercare.
am facut cerere pentru un cazier judiciar si mi s-a spus ca figurez pe lista neagra. cererea unde trebuie sa o depun? la sediul politiei? la judecatorie?
In primul rand, termenul de incercare care in cazul dvs. este de 3 ani se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Apoi, daca dupa expirarea acestui termen calculat de la data ramenrii definitive a hotararii de condamnare pedeapsa inca figureza in cazier , este necesar sa va adrestai instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Instanta competenta este fie instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea pentru care se solicita reabilitarea, fie instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala domiciliati.

Potrivit art.86 pen. în cazul suspendării condiționate a executării pedepsei, dacă condamnatul nu a săvârșit din nou o infracțiune înăuntrul termenului de încercare și nici nu s-a pronunțat revocarea suspendării condiționate a executării pedepsei în baza art.83 și 84.pen. el este reabilitat de drept.
Rezultă deci, din această reglementare că, atunci când sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, reabilitarea operează de drept, nefiind necesară intervenția autorității judiciare, ca în cazul reabilitării judecătorești,totusi in practica lucrurile nu stau chiar asa,tot dvstra trebuie sa solicitati instantei pronunțarea unei hotărâri prin care să se constate că a intervenit reabilitarea de drept față de condamnarea ramasa definitiva de 1 an închisoare cu suspendare condiționată.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea cond. a executarii pedepsei- reabilitare de drept pintenarug pintenarug Buna ziua Am urmatoarea sentinta definitiva, data in 18.12.2012: Solutie: Condamnă pe inculpatul P G, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe ... (vezi toată discuția)
Reabilitat...sau nu... catalinilau catalinilau 18.06.2013 Ora estimata: 9:30 Complet: C3 Tip solutie: Soluţionare Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpatul ILĂU CĂTĂLIN, cu datele de stare ... (vezi toată discuția)
Pasi de urmat pentru reabilitare TOMASORIN TOMASORIN in baza art.87 alin.1 din OUG 195/2002 republicata am fost condamnat 2 ani inchisoare.in baza art.81 Cp a fost dispusa suspendarea conditionata a executarii ... (vezi toată discuția)