avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De asemenea, soția ...

Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De asemenea, soția este in viața. Avem dobândite, împreuna cu soția mea, mai multe proprietăți ,pe toate suntem amândoi proprietari, fiecare in proporție de 50/50 la suta fiecare. Întrebarea mea este următoarea: poate sotul sau soția, in general, încheia , in ascuns, acte prin care poate înstrăina partea sa de 50 la suta din proprietăți, după moartea sa, altor persoane decât soțului supraviețuitor și copiilor? Sunt valabile aceste documente , donații sau testamente, sau ce ar putea fi? Acestea pot înlătura de la moștenire sotul supraviețuitor sau copiii in viața? Speram ca nu! In niciun caz! Ma refer aici la posibili adepți, părinții in viața sau frați și surori ai soțului defunct sau alte persoane. Va rog sa ma lămuriti! Și cum ma pot păzi de așa ceva?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Răspunsul este DA. Fiecare proprietar are dreptul legal de a dispune pe timpul vieții de bunurile sale așa cum dorește.
Poate vinde bunurile, le poate dona, poate încheia la notar un contract de întreținere cu cineva, poate lăsa testament.....

În speța dvs bunurile sunt comune și în devălmășie, deci este mai complicat sa poată înstrăina ceva pe ascuns.
Trebuie făcut partajul mai întâi și apoi poate face ce vrea cu bunurile sale.

Nu este nimeni obligat să lase ceva moștenire în urma sa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2020
Dapix, utilizator
Sa înțeleg ca NU poate înstrăina sotul partea sa , FARA ȘTIREA mea, decât prin partaj , mai întâi? Iar acest partaj, îl poate face fără stirea mea? Acest partaj trebuie făcut la înțelegere cu mine? Sau poate el, când dorește, fără sa fiu informata ? Iar dacă totuși face ceva, pe ascuns, fără partaj, acest act ar fi valabil? Sau îl pot ataca și câștiga eu? Intreb aceste lucruri pentru precauție, deoarece are părinți și frați, cu copii . Dar avem și noi doi copii. Deci, fără a face Partajul întâi, despre care , obligatoriu sunt informata și eu, nu poate face nimic, adică sa încheie fără Știrea mea acte de cedare a bunurilor lui , altor persoane?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partajul nu se poate face pe ascuns. Se face amiabil la NOTAR, iar dacă nu există înțelegere, se apelează la instanța de judecată. La Judecătorie costă mult taxa de timbru care este calculată procentual la valoarea bunurilor ce urmează a fi partajate de judecător.

Apoi după partaj are dreptul legal să facă ce vrea cu bunurile lui. Nu e cazul să facă nimic pe ascuns, deoarece legea îi permite să dispună cum dorește de bunurile sale proprii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2020
Dapix, utilizator
Va mulțumesc! Sa înțeleg ca nu a făcut nimic pana acum, iar dacă a făcut vreun testament de mâna, nu e valabil, deoarece nu s-a făcut Partajul întâi la notar? ... Noi doi, eu și sotul , am încheiat și câte un testament , fiecare, autentic, la notar, in acum câteva luni, deși avem doi copii, și am specificat sa fie valabil doar in cazul in care am rămâne, Doamne ferește!!!! Fără copii; prin testament , fiecare , in caz de deces, lăsam toată masa succesorala soțului in viața și nimănui altcuiva. Dacă sotul, înainte de aceasta data, a încheiat cumva alte acte cu alte persoane, fără Știrea mea, de a și ceda partea altcuiva, sa înțeleg ca nu sunt valabile, noi încheind aceste testamente, rămân valabile acestea? Și celelalte nu? Și dacă sotul, după încheierea acestui testament, mai poate încheia , pe ascuns și fără departajare , alte acte de cedare a pârtii sale de avere cu alte persoane, fără ca eu sa știu? Dacă încheie sau a încheiat ulterior testamentului , sunt ele valabile fără departajare ? Departajare nu s a făcut .
De vândut sau donat, nu poate pentru ca bunurile fiind comune, în devălmășie, soția nu are o cotă determinată.
Practic, pana la partaj nu exista "partea sa".
Partea exactă a fiecăruia este determinată la partaj, iar partajul nu poate fi încheiat decât în prezența ambilor soți.
Însă, poate lăsa un testament universal, prin care să lase "toate bunurile mobile sau imobile" oricui dorește.
Întinderea drepturilor lăsate prin testament vor depinde de ordinea deceselor dintre dvs.
Nu prea inteleg de ce va bateti capul acum cu astfel de probleme. Nu e ca va puteti urmari partenerul veșnic.

Alte discuții în legătură

Testament al unuia din soti dav2013 dav2013 Intr-o familie fara copii, unul din soti doreste sa faca un testament in favoarea unui nepot pentru ca acesta sa asigure ingrijire si inmormantare etc. ... (vezi toată discuția)
Testament: cum pot proceda astfel încât soției mele să-i revină cât mai mult din averea mea, după decesul meu, fără să fie proprietară din timpul vieții mele? Maki4 Maki4 Cum pot proceda a.i. cat mai mult din averea mea sa revina sotiei dupa moartea mea, dar in acelasi timp sotia sa nu fie proprietara in timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. o întrebare pentru ăști ce este de făcut pe viitor.asfel.... ... Andraandra1 Andraandra1 Buna ziua. O întrebare pentru ăști ce este de făcut pe viitor.Asfel.... sunt doua apartamente succesiune a fost făcută altlel 1 frate 40%, al doilea 40%, ... (vezi toată discuția)