inserv a scris:
O persoana necasatorita poate lasa printr-un testament toate bunurile sale unui frate.Mai e valabil testamentul dupa ce persoana se casatoreste ?
Poate lasa prin testament apoi si bunurile din timpul casatoriei in defavoarea sotului sau copiilor ?
Daca las astazi TOATE bunurile lui X printr-un testament si maine prin alt testament las TOATE bunurile lui Y este valabil cel din urma testament. (amandoua nu se pot executa pentru ca ...se bat cap in cap).
Deci testamentul este valabil cata vreme nu a fost revocat expres sau nu a fost intocmit un alt testament care intra in contradictie cu primul.
Daca cineva lasa TOATE bunurile sale, prin asta se intelege ...TOATE cele ce se vor gasi
la data incetarii sale din viata. Nu ne intereseaza ce avea la vremea cand scria testamentul pentru ca intre timp s-ar putea sa fi vandut ce avea si sa fi cumparat altceva. Intereseaza acel TOT de la data mortii.
La data incetarii din viata a persoanei se poate gasi in partimoniul ei si PARTEA sa din bunurile achizitionate impreuna cu alta persoana. (spre pilda un sot cu care s-a casatorit intre timp si impreuna cu care a achizitionat bunuri). Legatarul caruia i s-a lasat TOT nu poate sa primeasca totusi mai mult decat avea mortul. Daca mortul avea un bun/bunuri in coproprietate cu altul /in devalmasie cu un sot, atunci legatarul nu va primi bunul/bunurile 1/1, ci PARTEA (cota parte a) mortului din acele bunuri.
Daca la data mortii testatorului care si-a lasat TOATA averea se va intampla sa aiba si un sot supravietuitor, atunci acest sot are dreptul la o rezerva care variaza in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs. Sotul supravietuitor poate cere reductiunea testamentului care ii incalca rezerva.
...sunt multe de povestit